Над 50 български и турски жп компании се събират в София навръх Димитровден

Над 50 български и турски жп компании се събират в София навръх Димитровден. Организатори на мащабния железопътен бизнес са „Клъстер Зелен транспорт“ и Anatolian Rail Cluster.

Голямото събитие, оповестено като „Първи международен бизнес форум в железопътния сектор България – Турция“, ще се проведе в четвъртък (26 октомври), на Централната ЖП гара, бул. “Княгина Мария Луиза” 102, 1202 София вход “Централен” ет.2. Участие във форума са потвърдили близо 50 големи и по-малки наши и турски жп компании.

„Целта ни е да съберем на едно място българските и турските производители на специализирана продукция за железопътния транспорт, за да се опознаят и създадат дълготрайни контакти и отношения и да са си взаимно полезни“, обясни за „БАНКЕРЪ“ заместник-председателят на „Клъстер Зелен транспорт“ инж. Мартин Янев.

Известно е, че не само ковид пандемията, но и войната между Русия и Украйна промениха драстично пазарите, като прекратиха и пренасочиха голяма част от доставките на различни суровини, стоки и резервни части, вкл. и тези за железопътната промишленост.

Така до февруари 2022 г. доставките на релси и колооси за българските вагоноремонтни заводи идваха основно от Русия и Украйна. След началото на войната на изток от бреговете на Черно море тези доставки бяха прекратени.

Това принуди нашия жп ремонтен бизнес да търси алтернативи. Така на предишната среща на българските и турските жп заводи, проведена преди няколко месеца в София под егидата на БТПП и КЗТ в далеч по-тесен формат, бяха сключени договори за доставка на колооси и др. жп части от Турция на обща стойност над 20 млн. евро.

Предстоящият железопътен бизнес форум е в доста по-разширен мащаб от предишния, обясни още инж. Мартин Янев. От Турция ще пристигнат както големите държавни предприятия, така и голяма част от частната жп индустрия на югоизточната ни съседка.

От наша страна ще участват големи частни жп компании като „Булмаркет“, „Коловаг“, „Експрес сервиз“ и др. За участие са поканени не само държавните ни компании БДЖ и НКЖИ, но и ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията.

Високи гости на бизнес форума ще бъдат н. пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, както и г-жа Синем Таштан – търговски съветник на турското посолство в София.

Очаква се събитието да приключи с договарянето на взаимноизгодни сделки, които ще бъдат подписани още на събитието или в най-скоро време след него.