НКЖИ продаде тристайният апартамент на финансовия си директор за 20 хиляди евро

Държавната компания НК „Железопътна инфраструктура" е продала на финансовия си директор Джоанна Димитрова тристаен апартамент в кв. Банишора точно до спирката на метрото за смешната сума от 40 хиляди лева, стана ясно от сигнал, подаден в редакцията на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление" (СЖПУ). Намиращият се на бул. „Мария Луиза" имот освен 70-те си квадрата разгъната площ има и допълнителни помещения – мазе и таван. Димитрова е настанена в жилището като крайно нуждаеща се от жилищната комисия в компанията в началото на тази година, като по-късно е подала молба да закупи апартамента.
Любопитното е, че според правилника за самата компания, за да може служител да закупи ведомствено жилище, в което живее под наем, той трябва да има прослужени 5 години в системата на компанията. Димитрова не отговаря на това условие, защото е назначена на своя пост през декември 2009 година, като дотогава бе служител в един от неофициалните предизборни спонсори на ГЕРБ – „Кълвача газ". Въпреки това искането на крайнонуждаещата се Димитрова минава, защото ръководител на отдел „Управление на собствеността", който трябва да следи за спазването на правилника е … самата Димитрова. Любопитен факт е, че срещу закупуването на апартамента Димитрова се „задължава" да работи в компанията през следащите десет години.

Проверка в специализираните сайтове за имоти показа, че най-ниската оферта за продажба на тристаен апартамент с Банишора е 40 хиляди евро. Брокери, с които се се свързахме обясниха, че теоретично цената би могла да стигне до 38 хиляди евро, ако апартаментът е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт.

Генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев отказа да коментира сделката с компанията. „Знам какво се опитвате да направите. От това няма да излезе новина !", обясни той, след което ни затвори телефона.

Сделката на Димитрова е описана в сигнал, който бе подаден в началото на месеца заедно с документи на редкационната поща на СЖПУ. Първата част от сигнала касаеше неправомерно раздаване на допълнителни възнаграждения по европейски проекти на част от ръководството на компанията, включително и финансовия директор Димитрова. Информацията бе потвърдена на пресконференция от директора на дирекция "Стратегическо развитие и инфраструктурни проекти" Николета Стоянова , която призна, че екипът на проекта за внедряване и управление на система за планиране и управление на ресурсите в НКЖИ е получавал допълнително заплащане. Тя обаче отказа да отговори с да или не, дали Джоанна Димитрова е участвала в екипа и разпределението на допълнителните пари.

Източник: Класа

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]