НКЖИ раздaва поръчки без конкурс

Фирма с 2-годишна история, без никакъв опит и със собственик, роден през 93 г., печели обществени поръчки за десетки милиони.
 
21-годишният предприемач Янко Йорданов Янков, който заради възрастта си няма как да има дори висше образование, за кратко време се урежда с договори за над 50 млн. лв. Младежът е мажоритарен собственик на акционерното дружество "Ай Ки Ес", което учредява през февруари 2012-а заедно с Живко Минчев и Иван Сталев.
 
Макар и само на 19 години, младият бизнесмен вади 45 000 лв. за регистрацията, а съдружниците му дават по 2500 лв. Последният удар на фирмата е от  7 май тази година. Тогава е станала сделката с Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за доставката на 7000 т жп релси с тегло 60 кг/м и дължина 25 метра. Макар че дружеството няма нищо общо с железниците, то успява да вземе 18850 986лв. от държавната компания.
 
Генералният й директор Милчо Ламбрев не обявява открита обществена поръчка за релсите, а ползва вратичка в законодателството и на 17 февруари пуска търга на борсата. По този начин няма минимални финансови и технически изисквания към кандидатите. Не е необходимо да се доказва и опит в съответната сфера. В резултат само две седмици по-късно е подписан контрактът с "Ай Ки Ес", която изненадващо бързо успява да осигури иначе доста специфичната стока – само за 60 дни при предвидени 120, пише "Банкер".
 
Преди мегасделката Янко Янков е бил избран за изпълнител на два проекта от кмета на община Луковит Иван Грънчаров, който е от ГЕРБ. Първият е за изграждането на водопроводи в селата Бежаново и Ъглен. Договорът на стойност 1 607 024 лв. е подписан с обединение "Водстрой Бежен", където водещо е "Ай Ки Ес", а партньор му е "Статус-Н"ООД.
 
Другата спечелена поръчка е много по-мащабна – за цели 31 927 525 лева. Тя предвижда ремонт на канализационната мрежа и рехабилитация на водопроводите в Луковит. В този случай младият бизнесмен е управител на обединението "Еко Панега", в което освен "Ай Ки Ес", която държи 70%, влизат "Главболгарстрой"с 10% и "Капитол груп" с 20 на сто участие. Иначе адресът на обединението съвпада с този на "Ай Ки Ес".
 
Дружеството на Янков, в партньорство с "Капитол груп", е наето през миналата година и от община Угърчин за ремонт на читалища. Платените за тези услуги средства са 956 хил. лева. Необходимите за гаранциите пари са били осигурени чрез залог на предприятието пред Общинска банка.
 
Споразумението е от 15 октомври 2012-а и на "Ай Ки Ес" са отпуснати 300 000 лв. като оборотни средства, плюс още 700 00 лв. за банкови гаранции. Като обезпечение, освен скромните дълготрайни материални активи, са включени и бъдещите вземания по договор с "Кристални води" ДЗЗД за изграждане на канализация и пречиствателни съоръжения на няколко села в община Луковит.
 
Точно в "Кристални води" се корени и причината за впечатляващия успех на младежа. Съдружници там са споменатата вече "Капитол груп" и "Енерджи груп 2003".
 
Първата компания е собственост на Емануил Петров и стана известна преди два месеца, когато ДАНС започна проверка срещу нея за източване на средства при изпълнението на европроект за подмяна на ВиК мрежата в Левски. Второто дружество е на притежание на рома Йордан Илиев – брат на Илия Илиев, лидер на партия ДРОМ и екссъветник в СОС от ГЕРБ.
 
В публичното пространство се твърди, че независимо от различните фамилии въпросният Йордан Илиев е баща на Янко Йорданов Янков. По лична карта и двамата живеят в един и същи апартамент на столичния булевард "Витоша" №42.
 
През май 2011 г. Йордан Илиев стана първият български гражданин, удостоен с титла архонт в Италия. Тя му е дадена от Великия архонтски събор на пищна церемония в базиликата на град Асизи – столица на световния мир и родно място на свети Франциск. В чест на собственика на "Енерджи груп 2003" е дадена и тържествена вечеря в присъствието на висши сановници, носители на ордена на рицарите.
Източник: Bpost.bg
Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]

ЖП транспорт

БДЖ се провали и в опитите си да наеме 5 локомотива

Закъсалите държавни железници БДЖ успяха да провалят поредна обществена поръчка през последните месеци. Компанията прекрати процедурата за наем на локомотиви, на които разчиташе за „върже графика“. Бюджетът на процедурата бе […]