НКЖИ раздaва поръчки без конкурс

Фирма с 2-годишна история, без никакъв опит и със собственик, роден през 93 г., печели обществени поръчки за десетки милиони.
 
21-годишният предприемач Янко Йорданов Янков, който заради възрастта си няма как да има дори висше образование, за кратко време се урежда с договори за над 50 млн. лв. Младежът е мажоритарен собственик на акционерното дружество "Ай Ки Ес", което учредява през февруари 2012-а заедно с Живко Минчев и Иван Сталев.
 
Макар и само на 19 години, младият бизнесмен вади 45 000 лв. за регистрацията, а съдружниците му дават по 2500 лв. Последният удар на фирмата е от  7 май тази година. Тогава е станала сделката с Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за доставката на 7000 т жп релси с тегло 60 кг/м и дължина 25 метра. Макар че дружеството няма нищо общо с железниците, то успява да вземе 18850 986лв. от държавната компания.
 
Генералният й директор Милчо Ламбрев не обявява открита обществена поръчка за релсите, а ползва вратичка в законодателството и на 17 февруари пуска търга на борсата. По този начин няма минимални финансови и технически изисквания към кандидатите. Не е необходимо да се доказва и опит в съответната сфера. В резултат само две седмици по-късно е подписан контрактът с "Ай Ки Ес", която изненадващо бързо успява да осигури иначе доста специфичната стока – само за 60 дни при предвидени 120, пише "Банкер".
 
Преди мегасделката Янко Янков е бил избран за изпълнител на два проекта от кмета на община Луковит Иван Грънчаров, който е от ГЕРБ. Първият е за изграждането на водопроводи в селата Бежаново и Ъглен. Договорът на стойност 1 607 024 лв. е подписан с обединение "Водстрой Бежен", където водещо е "Ай Ки Ес", а партньор му е "Статус-Н"ООД.
 
Другата спечелена поръчка е много по-мащабна – за цели 31 927 525 лева. Тя предвижда ремонт на канализационната мрежа и рехабилитация на водопроводите в Луковит. В този случай младият бизнесмен е управител на обединението "Еко Панега", в което освен "Ай Ки Ес", която държи 70%, влизат "Главболгарстрой"с 10% и "Капитол груп" с 20 на сто участие. Иначе адресът на обединението съвпада с този на "Ай Ки Ес".
 
Дружеството на Янков, в партньорство с "Капитол груп", е наето през миналата година и от община Угърчин за ремонт на читалища. Платените за тези услуги средства са 956 хил. лева. Необходимите за гаранциите пари са били осигурени чрез залог на предприятието пред Общинска банка.
 
Споразумението е от 15 октомври 2012-а и на "Ай Ки Ес" са отпуснати 300 000 лв. като оборотни средства, плюс още 700 00 лв. за банкови гаранции. Като обезпечение, освен скромните дълготрайни материални активи, са включени и бъдещите вземания по договор с "Кристални води" ДЗЗД за изграждане на канализация и пречиствателни съоръжения на няколко села в община Луковит.
 
Точно в "Кристални води" се корени и причината за впечатляващия успех на младежа. Съдружници там са споменатата вече "Капитол груп" и "Енерджи груп 2003".
 
Първата компания е собственост на Емануил Петров и стана известна преди два месеца, когато ДАНС започна проверка срещу нея за източване на средства при изпълнението на европроект за подмяна на ВиК мрежата в Левски. Второто дружество е на притежание на рома Йордан Илиев – брат на Илия Илиев, лидер на партия ДРОМ и екссъветник в СОС от ГЕРБ.
 
В публичното пространство се твърди, че независимо от различните фамилии въпросният Йордан Илиев е баща на Янко Йорданов Янков. По лична карта и двамата живеят в един и същи апартамент на столичния булевард "Витоша" №42.
 
През май 2011 г. Йордан Илиев стана първият български гражданин, удостоен с титла архонт в Италия. Тя му е дадена от Великия архонтски събор на пищна церемония в базиликата на град Асизи – столица на световния мир и родно място на свети Франциск. В чест на собственика на "Енерджи груп 2003" е дадена и тържествена вечеря в присъствието на висши сановници, носители на ордена на рицарите.
Източник: Bpost.bg
автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…