Новите 110 автобуси ще се движат по 12 линии на столичния градски транспорт

 

Над 50% от автобусния парк на София вече е подменен
В последните години успяхме да подменим над 50% от автобусния парк на града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на новите автобуси пред зала „Арена Армеец".
От вчера, 31 август, поетапно тръгнаха първите нови автобуси на столичния автотранспорт. До момента в София са 70 от всички 110 автобуси, а останалите 40 вече са пристигнали на пристанище Бургас и ще бъдат в София до дни.
Седемдесетте автобуси ще се движат по 9 линии, като първите три вече бяха пуснати – 64,604, 309. Общо със 110-те автобуси ще бъдат подменени 12 линии на автобусния парк – 60,64,72,73,74, 77,82,604,309,384,84,404. Заедно с въведените от миналата година нови 126, автопаркът на София е обновен на повече от 50%.
Новите 110 автобуси отговарят на Европейското законодателство относно сигурността и опазването на околната среда. Те отговарят на най-високия клас в момента – Евро 6. Всички автобуси са изцяло климатизирани, нископодови и разполагат с видеонаблюдение, мобилен интернет и всички удобства за хора с двигателни проблеми. Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания, скоростната кутия – в Германия, отоплителното и охладително тяло също е немско. Шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайската компания. Автобуси от този тип са добре познати и се движат в големите градове на франция, Великобритания, Испания, Русия, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия.
От края на октомври ще пуснем тестово нов електробус, с което продължаваме усилията ни за по чиста околна среда, каза също Фандъкова. С работата по модернизиране на градския транспорт продължава изпълнението на програмата на Столична община, с която до 2019 г. средната възраст на автобусите в София ще бъде под 7 години.
Кметът фандъкова благодари за съдействието на министъра на транспорта Ивайло Московски в работата по промяна на нормативната уредба и обновяването на транспорта е града. Предстои да обявим и новата процедура за закупуването на още
30 нови автобуси, съобщи фандъкова. Кметът обърна внимание на работата на шофьорите, чиято отговорност, за да се чувстват пътниците добре, важна.
На церемонията по представяне на новите 70 автобуси присъстваха зам.-кметът на София Евгени Крусев, изпълнителният директор на Столичен автотранспорт' Слав Монов. общински съветници, както и вицепрезидентът и изпълнителен директор на компанията производител на новите столични автобуси – „Ютонг", г-н Ху фенгю. Присъства и Н. Пр. г-н Хайджоу. посланик на Република Китай.
(Пресцентър на СО)

Източник: http://www.crossdisplay.bg, 02.09.2016г.