Новите станции на метрото от тази пролет

Два нови маршрута ще има метрото от май, след пускането на 7-те нови станции до летището и до Бизнес парка. Още през април тръгват мотрисите до аеропорта.
Маршрут 1 ще е по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция "Сливница". 

А маршрут 2 ще е от станцията на летището през "Младост", центъра, "Люлин", "Надежда" и оттам отново центъра до станция "Джеймс Баучер" в кв. "Лозенец". 

Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, а крайните им точки ще са отбелязани с табели на мотрисите.

В пиковите часове влаковете по двата маршрута ще са през 6 минути. Сега по втората линия те се движат на седем минути и половина, така че скъсяваме интервала на движение. 

В участъка от "Младост 1" до "Сливница", по който натоварването е най-голямо, тъй като първата линия е над два пъти по-голяма от втората, минималният интервал на движение ще бъде 3 минути.

Той също се скъсява с 30 секунди, тъй като линията свързва двата най-големи жилищни комплекса "Люлин" и "Младост" с центъра", обясни пред "24 часа" шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Сега метрото също има два маршрута, като влакчетата пътуват от "Сливница" до "Младост 1" и по направлението "Цариградско шосе" – "Джеймс Баучер", предаде "Всеки ден".

С новите маршрути от май, ако пътниците искат да стигнат от Бизнес парка до летището, ще трябва да слязат на станцията в "Младост 1" и да се качат на влакчето с крайна точка аерогарата.

Още в началото на април пък ще бъдат пуснати първите 4 нови станции от "Цариградско шосе" до летището.

Пътуването от ЦУМ до аерогарата ще отнема 18 минути. Освен летището метрото вече ще обслужва част от квартал "Дружба" и бизнес сградите в индустриалната зона. Очаква се с разширението на първата линия още 45 000 софиянци да могат да ползват метро.

Освен четирите нови станции до летището в началото на май ще бъдат пуснати и още 3 от "Младост 1" до Бизнес парка. Така метрото ще стигне до още 90 000 души, а метромрежата ще се разшири със 7,6 км и 7 станции.

Двата участъка струват 119 млн. евро. Средната цена на 1 км за подземната част е 17 млн. евро, а на надземната – 11,4 млн. евро с оборудването, инфраструктурата и ремонта на три булеварда, под които минава метрото.

Според прогнозите новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни вещества годишно, а шумът в района – с 15%. Очаква се ефектът върху трафика да е 18% по-малко задръствания и 8% спад на катастрофите.

Под земята от "Дружба" до ЦУМ и от "Младост 4" до там ще отнема само 16 минути.

Сега се строи и продължение на втората линия с още една станция до ул. "Сребърна". Тя трябва да е готова през юни 2016 г.

Тази есен пък се очаква да започне и изграждането на централния участък от третата линия. Той ще започва от бул. "Вл. Вазов" и ще стига до "Красно село". Трасето е 8 км и ще има 8 станции. Участъкът ще се финансира от оперативна програма "Транспорт", а в момента текат процедури за избор на строители и доставка на влакове. Според плановете през 2019 г. метромрежата трябва да е поне 48 км с 43 станции, а влакчетата ще обслужват над 40% от пътуващите с градски транспорт. 

Според генералната схема за развитие на метрото мрежата трябва да се състои от 3 диаметрално пресичащи града линии с разклонения в периферните им участъци. Завършена, мрежата трябва да е 65 км и с 63 станции. Тогава метрото ще обслужва 60% от пътуващите с градски транспорт софиянци.
Източник: Dir.bg
Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]