Няма купувачи за „БДЖ – Товарни превози“, предстои тежък вариант за работещите в нея

До края на март трябва да стане ясно дали „БДЖ – Товарни превози“ ще бъде приватизирана. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той посочи, че е поискал да узнае дали това ще стане факти при последния си разговор с ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.  Московски обясни, че официално "БДЖ – Товарни превози" е в процедура за приватизация, като агенцията няколко пъти е удължавала срока за изготвяне на оценка на компанията.

„Оценката вече трябва да е готова, така че до края на март искам агенцията да вземе окончателно решение – дали ще води преговори за приватизация на "БДЖ – Товарни превози" с шанс да стигне до сделка или, ако няма кандидат-купувач, да прекрати процедурата“, коментира министър Московски.

Той обясни, че е поставил срок до края на март, тъй като, чакайки толкова дълго приватизация, никой не сключва дългосрочни договори с "БДЖ – Товарни превози", а от това компанията губи много товари и свива пазарния си дял.

Министърът заяви, че ако до тогава няма купувач, ще се пристъпи към резервния план, а той предвижда преструктуриране на компанията.

„Това ще бъде болезнен вариант, тъй като ще минем през мерки за драстично свиване на разходите, включително чрез съкращаване на персонала и разпродажба на активи. Затова водим преговори със синдикатите да ги убедим да приемат един балансиран вариант за съкращения, за да оздравим компанията така, че да не генерира повече загуби“, допълни министърът.

Източник : www.blitz.bg

Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]