От БСП поискаха оставката на ръководството на Холдинг БДЖ

Оставката на цялото ръководство на холдинг "БДЖ" и на дъщерното дружество "БДЖ – Пътнически превози" поискаха днес от Българската социалистическа партия. Причината за поисканата оставка са спрените 70 пътнически влака, които са вследствие на недостига на здрави локомотиви.
На пресконференция народния представител Георги Свиленски представи тревожни факти, касаещи дейността на пътническите жп превози:
– за последните две години, откакто е назначено новото ръководство на БДЖ, няма изършен нито един капитален ремонт на пътнически локомотив в компанията.
– в момента са спрени от движение една трета от най-модерните влакови композиции – електрическите и дизелови мотриси "Дезиро", които при правилна експлоатация по договор трябва да обслужват пътническите превози близо 50 години.
– всичките 70 влака, които се спират, са обект на обслужване по Договора за извършване на обществена услуга с железопътен транспорт – тоест компанията е получила пари от бюджета, за да извърши тези превози, но те не са използвани по предназначение.
Ремонтът на пътническите локомотиви бе част от Стратегията, която бе представена от ръководството на БДЖ пред парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Въпреки това към тази част от предложената и одобрена стратегия дори не е започнало изпълнение.