Папазов инспектира “Mohammed H”, оцени като адекватни действията на институциите

 

Премината е критичната точка и очаквам утре корабът да бъде напълно изправен. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на проверката на предприетите действия от „Пристанище Варна“ ЕАД и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за стабилизиране на авариралия “MOHAMMED H” на Пристанище Варна – Запад”.
„Вчера корабът е бил наклонен на около 35 градуса, а днес – на около 25 и продължава да се изправя“, каза министър Папазов. По думите му институциите са реагирали адекватно на ситуацията и са взети всички мерки за справяне с кризата.

„Разпоредил съм проверка на причините за инцидента и на техническото състояние на кораба“, допълни Данаил Папазов.
Към момента има разтоварени около 240 тона товар и продължава баластирането на кораба до неговото изправяне. След извършване на проверка ще бъдат взети съответните компетентни мерки и действия. Има забавяне на работата на Варна-Запад, тъй като западният басейн към момента е затворен. Пристанището ще търси правата си за претърпените загуби.
Припомняме, че корабът “MOHAMMED H”, плаващ под молдовски флаг, се накрени силно към кея в неделя (11 май) по време на товарни дейности на сода.

Екипажът бе евакуиран на брега. Около плавателния съд бе разположено боново заграждение, а нефтосъбирач продължава да дежури в района на Варна – Запад, за да не бъде допуснат разлив.
Пристанище Варна – Запад е най-работещото пристанище в България. Това заяви още във Варна министърът на транспорта. „Опитваме се да въведем нови технологии, особено в контейнерите. Направени са нови подобрения. С колегите работим за привличането на нови товаропотоци много активно”, каза Данаил Папазов, цитиран от Фокус.
Той допълни, че в момента на пристанището се извършва ремонт на цялата система за канализация, която е създавала проблеми дълги години. Министър Папазов каза още, че до края на годината на Пристанище Варна – Запад се очаква да има и нови инвестиции.
Работи се и в посока за подобряване на товаренето на зърно. Данаил Папазов каза, че интересът към новото пристанище, което предстои да бъде изградено във Варна е много голям. 16 фирми до момента са закупили документация за проектирането на пристанището. Той изрази надежда всичко да свърши в срок.

Източник: http://www.maritime.bg, 13.05.2014г.

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]