Министър Папазов поиска незабавен одит за кражбите в БДЖ

Причината за проверката от страна на транспортния министър е дерайлирането на влак край Яна

Почти постоянно водим битка с всичките кражби на оборудване и на горива в БДЖ. За това се оплака пред журналисти в парламента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той разпореди да започне вътрешен одит в “Холдинг БДЖ” ЕАД. Целта на проверката е да бъде установено има ли липса на гориво от дизелов локомотив с № 06029, който дерайлира заедно със седем вагона в междугарието Яна – Мусачево на 17 януари тази година.

„Обект на проверката е и извършените ремонтни дейности, вследствие на произшествието. Проверката ще се извърши от „Звено за вътрешен одит” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Иначе според шефа на транспортното ведомство проверката в БДЖ е „непрекъсната”. „Опитваме се наистина с постоянно насищане на нови и нови камери, които са по трасетата, в депата, да въведем по-строг контрол. Трябва да се запозная с фактите и да взема съответните мерки. Всички, които са нарушили правилата на работа в БДЖ, ще си понесат отговорността”, категоричен бе Данаил Папазов.

Във връзка със случай с изчезнало гориво и дерайлирането на товарен влак на гара Тодор Каблешков, той каза, че е поставил този въпрос към компетентните органи. „Имаше случай с износ на скрап. Взимаме моментално мерки. По предния случай, когато установихме голямата кражба на скрап, почти всички служители са уволнени и дисциплинарно наказани. Сега очаквам доклад”, обясни министърът.