Петър Мутафчиев: Концесията на летищата сама по себе си не е проблем, но такъв може да възникне от неяснотите в процедурата

 

Концесията на летищата сама по себе си не е проблем, но такъв може да възникне от неяснотите в процедурата. Това каза в ефира на Радио "Фокус" Петър Мутафчиев, бивш народен представител от БСП и министър на транспорта в периода 2005 – 2009 година. „Трябва да има ясно виждане на държавата по какъв начин ще се развива определената инфраструктура, включително за летището и какви инвестиции трябва да бъдат направени. В зависимост от този принцип може да се даде оценка дали тази концесия е удачна, оправдана и дали е необходимо да се извършва“, уточни бившият министър на транспорта.По думите му има още един елемент и това е общественият интерес.
„С всяка една сделка, която държавата си позволява да извършва с публична държавна собственост, трябва да се търси интересът на обществото, бизнеса и финансовият интерес на държавата“, каза още бившият народен представител от БСП.
Петър Мутафчиев допълни, че отлив на инвеститори от летище "София" може да се очаква заради концесионирането на летище "Белград", тъй като условията и процедурата там са сравнително по-леки.

Източник: http://www.focus-news.net12.09.2016г.