Поставят светещо пано-послание на Централна гара в София

Светещо пано "Колелата на времето" ще бъде открито във фоайето на 2-рия етаж на ремонтираната Централната жп гара в София на 12 февруари от 18.00 ч.

Негов автор е проф. д-р Боян Добрев, преподавател по композиция в катедрата "Стенопис" на Националната художествена академия, съобщиха от академията.

Паното е с размери 2400/620 см, проектирано е и изпълнено в рамките на цялостната реконструкция на гарата. 

Проф. Боян Добрев използва даденостите на гаровия интериор и изгражда композиционна структура, базирана на разстоянието, от което се възприема творбата. 

От дистанция творбата се разчита като ритъм от могъщи метални колела, но с промяната на дистанцията, изображението се разпада в хиляди съставящи го пиксели – документи, "капсули на времето", отпечатъци на отлетели мигове.

Посланието е отворено към изключително многообразната публика от пътуващи с железниците пътници. 

Документите – пиксели на реката на времето, са също съзнателно избран подход, позволяващ зрителят да намери своите отговори и емоции по максимално отворен за разчитане начин, отбелязват от академията.

 

Източник :www. bgdnes.bg

Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]