Поставят светещо пано-послание на Централна гара в София

Светещо пано "Колелата на времето" ще бъде открито във фоайето на 2-рия етаж на ремонтираната Централната жп гара в София на 12 февруари от 18.00 ч.

Негов автор е проф. д-р Боян Добрев, преподавател по композиция в катедрата "Стенопис" на Националната художествена академия, съобщиха от академията.

Паното е с размери 2400/620 см, проектирано е и изпълнено в рамките на цялостната реконструкция на гарата. 

Проф. Боян Добрев използва даденостите на гаровия интериор и изгражда композиционна структура, базирана на разстоянието, от което се възприема творбата. 

От дистанция творбата се разчита като ритъм от могъщи метални колела, но с промяната на дистанцията, изображението се разпада в хиляди съставящи го пиксели – документи, "капсули на времето", отпечатъци на отлетели мигове.

Посланието е отворено към изключително многообразната публика от пътуващи с железниците пътници. 

Документите – пиксели на реката на времето, са също съзнателно избран подход, позволяващ зрителят да намери своите отговори и емоции по максимално отворен за разчитане начин, отбелязват от академията.

 

Източник :www. bgdnes.bg

Градски транспорт

БТПП се включва в проект за изграждане на градска железница в София

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се включва в проекти за изграждане на градска железница в София, подобряване услугата в крайградските райони на столицата и скоростни ЖП връзки. Проведе се среща между […]

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]