Поставят светещо пано-послание на Централна гара в София

Светещо пано "Колелата на времето" ще бъде открито във фоайето на 2-рия етаж на ремонтираната Централната жп гара в София на 12 февруари от 18.00 ч.

Негов автор е проф. д-р Боян Добрев, преподавател по композиция в катедрата "Стенопис" на Националната художествена академия, съобщиха от академията.

Паното е с размери 2400/620 см, проектирано е и изпълнено в рамките на цялостната реконструкция на гарата. 

Проф. Боян Добрев използва даденостите на гаровия интериор и изгражда композиционна структура, базирана на разстоянието, от което се възприема творбата. 

От дистанция творбата се разчита като ритъм от могъщи метални колела, но с промяната на дистанцията, изображението се разпада в хиляди съставящи го пиксели – документи, "капсули на времето", отпечатъци на отлетели мигове.

Посланието е отворено към изключително многообразната публика от пътуващи с железниците пътници. 

Документите – пиксели на реката на времето, са също съзнателно избран подход, позволяващ зрителят да намери своите отговори и емоции по максимално отворен за разчитане начин, отбелязват от академията.

 

Източник :www. bgdnes.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…