Потенциални железопътни стачки в Германия през зимния период

железопътни стачки в Германия

Пътуващите в Германия трябва да бъдат подготвени за възможността за железопътни стачки през настоящата зима. Тази ситуация се дължи на предстоящите преговори между Германския съюз на машинистите (GDL) и националния железопътен оператор Deutsche Bahn, като се цели подобрение на условията на труд и повишаване на заплатите.

Подобни стачни действия се наблюдаваха и по-рано през годината, когато стачките, организирани от друг германски железопътен профсъюз (EVG), сериозно повлияха на железопътния трафик, съобщават от Тhelocal

На фона на изтичащия колективен договор между GDL и Deutsche Bahn, възможността за нови стачки се засилва. Клаус Веселски, лидер на GDL, заяви, че профсъюзът обмисля провеждането на “неограничени стачки”, ако преговорите не постигнат желания резултат. Той също така подчерта нежеланието си за провеждане на предупредителни стачки, предпочитайки по-решителни действия.

Прочете още: Министър Георги Гвоздейков даде яснота за реформите в българските железници и Лукойл

В началото на преговорите, Deutsche Bahn предложи 11% увеличение на заплатите за период от 32 месеца, както и еднократен бонус за компенсация на инфлацията, което беше отхвърлено от Веселски като недостатъчно. Въпреки това, преговорите продължават, като GDL не изключва възможността за железопътни стачки в цяла Германия по време на коледните празници.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…