Предстоящи стачки в Европа: очакват се прекъсвания на полети и влакове през януари и февруари

очакват се стачки в Европа на транспорта, градски транспорт, въздушен транспорт
Bloomberg/Getty Images

Стачки се планират в няколко европейски държави през януари и февруари, като това може да наруши плановете за пътуване на мнозина. Важно е пътуващите да се информират и да подготвят алтернативни планове за пътуване, ако се намират или планират да посетят засегнатите райони.

Във Великобритания, членове на профсъюза Aslef обявиха редица еднодневни стачки и забрана за извънреден труд между 30 януари и 5 февруари, което ще повлияе на множество железопътни оператори. Това се дължи на дългогодишен спор относно заплащането, което не е било преразгледано от пет години.

В Италия, 24-часова стачка на обществения транспорт е насрочена за 24 януари, засягайки градския транспорт, като автобуси, трамваи и метро, но не и железницата. В допълнение, стачка на ръководителите на полети е планирана за същия ден, потенциално водеща до закъснения и отменени полети.

В Германия, машинистите ще стачкуват от 24 до 29 януари, в отговор на спор с железопътния оператор Deutsche Bahn относно работното време, заплащането и условията на труд. Ако не бъде постигнато споразумение при следващите преговори, може да последват безсрочни стачки.

Във Финландия, 48-часова стачка на летищни работници е обявена за 1-2 февруари, като се очаква значително въздействие върху полетите на националния превозвач Finnair. Пътниците имат възможност да пътуват по-рано или да отложат пътуването си до 15 март.

За пътуващите, важно е да се информират и да проверяват състоянието на своите полети и влакови пътувания, както и да се запознаят с правата си при отменени или закъснели пътувания.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…