Преговорите между БДЖ и кредиторите са в застой

Преговорите между държавата и кредиторите на Холдинг „Български държавни железници” (БДЖ) са в застой. Това стана ясно от отговорите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на въпросите на депутати от транспортната комисия на Народното събрание в редовния блиц контрол.

Припомняме, че страната ни поиска 7-годишно разсрочване на задълженията на жп превозвача. Официален отговор обаче още няма, посочи Московски.

Същевременно стратегията за оздравяване на железниците, която беше представена в началото на април, е заседнала за съгласуване в Министерството на финансите.

Транспортният министър призова ведомството да побърза със съгласувателната процедура, за да може документът да бъде одобрен от Народното събрание и изпратен на Европейската комисия.

Московски призна, че БДЖ продължава да бави плащанията към кредиторите, както и да им превежда по-малки суми. Той изрази надежда, че скоро холдингът ще успее да влезе в нормален ритъм на плащанията.

Министърът изрази подкрепата си за въвеждане на по-справедливо таксуване на тежкотоварния трафик по пътищата и припомни, че Световната банка прави анализ за въвеждането на тол система. Това обаче няма да стане преди 2018 г.

източник:  http://www.investor.bg