Кой ще кара влака в близките години?

Професията машинист става все по-непривлекателна. Едва по 10 обучени машинисти годишно излизат от Висшето транспортно училище в София. Приемът на нови студенти е свит драстично. Причината – ниското заплащане и лошите условия на труд.

 

Петко Петков е трета година студент във Висшето транспортно училище. Един от десетките, които се обучават за локомотивен машинист на тренажора в учебното заведение. Но Петко няма никакво намерение да работи в железниците, поне в държавните.

Петко Петков, студент: По мои наблюдения, в частния сектор е по-добре. Все пак заплатата е по-голяма, влаковете са по-нови, поддържат се. По-сигурно е там.

 

Частният сектор предлага 1000 лева заплата – с една трета повече от държавните железници. А и машините са нови, казват експерти и преподаватели.

Проф. Иван Миленов, преподавател в ВТУ "Тодор Каблешков": Има частни фирми-превозвачи, на които сме подготвили в последните 5 години около 100 човека машинисти за тези фирми. Но те дават заявка, казват от какво имат нужда, провеждаме курсове и подготвяме съответните хора и бройки.

Извън частните фирми, приемът на нови студенти и завършилите машинисти е в пъти по-малък.

През 2006 г. във ВТУ от 200 приети студенти, за машинисти са учили 100. През 2016-а от 30 приети – как се кара влак искат да учат едва 10. Причините за отлива са и промените на пазара.

Симеон Ананиев, предс. на Асоциацията на българските жп превозвачи: Поради естественото намаляване на товара, доведе и до забавяне в търсенето на машинисти. Вече се чувства глад. Но това, че го няма задължителното разпределение и сигурност в работата, доведе до отлива.

Метрото също дърпа доста от кадрите на железниците. И все пак – Николай Мишев е избрал държавните железници пред метрото, макар че сравненията са в полза на второто.

Николай Мишев, дир. "Експлоатация" – БДЖ: Обичаш ли професията, въпреки амортизиралия и остарял сам за себе си жп състав, както локомотиви, така и вагони, това е нещо, което ако го обичаш, ще го приемеш такова, каквото е.

Ще има ли кой да кара влака, експертите не прогнозират. Факт е, че ако преди железниците са били символ на модерност, сега са символ на ниско заплащане и остарели машини.

Източник: www.bnt.bg

Автомобилен транспорт

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната. Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и […]

Автомобилен транспорт

„Спаси София“ за протеста на градския транспорт: Къде бяхте 15 години и защо не протестирахте срещу системната разруха в тази сфера

Уважаеми служители на общинските транспортни дружества, “Спаси София” защитава всяко независимо участие на гражданите във функционирането на институциите като коректив на порочни и корупционни практики. Ние винаги сме ценили вашата […]

Автомобилен транспорт

Събев към шофьорите: Драги колеги, вие сте използвани, за да падне правителството

Драги колеги, вие сте използвани да вдигнете температурата на напрежението, така че правителството да падне –  така транспортният министър Николай Събев се обърна към българските превозвачи, най-вече към шофьорите във […]