Пристанище Бургас приoритетно в транспортната мрежа на Европа

„Пристанището в Бургас бе избрано за приоритетно в бъдещата транспортна мрежа на Европа. Това бе потвърдено от доклада на ЕК и от еврокомисаря по транспорта Виолета Булк. По този показател бургаският порт изпревари Варна, като е посочено, че това е пристанището с най-голям потенциал на развитие и с най-добри климатични дадености. То е и сред най-дълбоководните портове, което също е в плюс за избора му. По този начин ще е даде сериозен тласък за развитието на пристанище Бургас и ще може да привлича европейски средства“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и зам.-председател на транспортната комисия Иван Вълков.
 
Той коментира, че  сред пристанищата с централна роля освен в Бургас, са още 11 порта в Гърция, Германия и Кипър. „През 2010 г., по времето на управление на кабинета Борисов, присъствах на среща в Брюксел на Предприятие на инфраструктурните комисии, на които се коментира темата за развитие на ТNT мрежа в Eвропа. Тогава в ЕК бе обсъдена европейската транспортна мрежа да бъде изградена на две нива – централнa до 2030 г. и широкообхватна до 2050 г. С развитието на първия етап ще се поеме основният поток от товари и превози на хора, като в нея влизат само две български пристанища – Бургас и Русе. Ще се насърчи използването на интелигентни транспортни системи, ефективно управление и насърчаване на ориентиран към бъдещето чист транспорт. Всичко това следва основния път в европейската политика за осигуряване на растеж, работни места и конкурентоспособност. Двете нива на мрежата включват всички видове транспорт”, коментира бургаският депутат.
 
Според него пристанище Бургас не е избрано случайно, като за това е повлияло завършването на АМ „Тракия“, която представлява директната връзка между столицата и морския град. Предстои и завършването на жп линиите Пловдив-Бургас и Пловдив-София, по които ще могат да бъдат извършвани превози. Два коридора на централната транспортна мрежа ще пресичат територията на страната ни – коридорът „Рейн—Дунав“ и коридорът „Ориент/Източно Средиземноморие“.
 
С избора на пристанище Бургас за приоритетно за страната ще се развие не само довеждащата инфраструктура до него, но и тази вътре в самия порт. Ще се даде тласък на развитие на целия район, който ще се превърне в икономически, транспортен и логистичен център, категоричен е Иван Вълков.
Източник:Topnovini.bg