Прокуратурата разпореди проверка на договори, сключени от Летище София

Прокуратурата разпореди проверка на договори, сключени от Летище София
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура се самосезира по информация в медиите и разпореди проверка за нарушения при сключването на договори от Летище „София“ ЕА, съобщиха от държавното обвинение.

“Във връзка със запитвания от различни медии Софийска градска прокуратура (СГП) информира, че на 24.07.2023 г. се самосезира по публикации в медиите за нарушения при сключването на договори от Летище „София“ ЕАД”, се посочва в информацията:

Днес, 25 юли 2023 г., прокурор в СГП разпореди извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за евентуално извършено престъпление от общ характер, която възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Обект на проверката ще бъде дейността по сключване на договори за правни и счетоводни услуги между Летище „София“ ЕАД и други дружества и разходването на публични средства по тези договори.

Дадени са конкретни указания от наблюдаващия прокурор, които следва да бъдат изпълнени от КПКОНПИ, а събраните материали да бъдат докладвани в СГП за преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, уточняват от прокуратурата.

Според публикация в сайта Narod.bg адв. Детелина Ханчева, съпруга на бившия главен прокурор Иван Гешев, стои зад част от фирмите, които сключват договори с Летище „София“ по времето на бившия директор Пламен Станчев и дели с тях получените хонорари, които са изкуствено завишени.

“Досегашното спокойствие на екс шефа на аеропорта произтича от факта, че сигнали от 2017 г. насам до Софийската градска прокуратура за извършена безстопанственост и за компютърни престъпления са оставени без последствия вече 6 години и се държат на „трупчета“, се казва в публикацията.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …