Пряка самолетна линия ще води арабски туристи в Бургас всяка седмица

Пряка самолетна линия от Бейрут до Бургас ще води всяка седмица групи с ливански туристи, които ще отсядат по родното ни Черноморие. Полетите започват да се извършват от 5-ти юли и ще продължат през целия туристически сезон. Освен това от юни до октомври Летище Бургас ще обслужва редовна самолетна линия и от Кувейт.

По-голямата част от туристите от Арабския свят ще отсядат в луксозните хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци.

Самолетните линии се изпълняват за втора поредна година и са по инициатива на Българо арабска бизнес асоциация – с председател Зияд ел Масри. Той беше един от участниците в Международния инвестиционен форум, който се проведе тези дни в Бургас.

Според д-р Ел Масри България има голям потенциал за развитието на туризъм, но й липсват достатъчно квалифицирани кадри, които да работят в тази насока.

„А ако няма база от подготвени специалисти, няма как българските курорти да се превърнат в целогодишни. Един комплекс като Слънчев бряг, в който са инвестирани милиарди левове, реално работи само 60-65 дена в годината. За това време се наемат сезонни работници – студенти, общи работници, всякакви хора, които не са специалисти. Не може да се очаква, тогава обслужването да бъде на необходимото ниво. Затова не е чудно, че един собственик на хотел, който има кредити за милиони, работи два месеца, а през останалата част на година се чуди откъде да взема пари за вноските си.", коментира председателят на Българо-арабска бизнес асоциация.

Той е категоричен, че е нужна революция в българския туризъм, в която водещата роля се пада на самата държава.

„Трябва държавна политика. Не може една Австрия, която няма море и разчита само на зеленина, да прави по 30 млрд. евро от туризъм, а България да прави 6 млрд. евро. Няма логика.", каза още д-р Зияд ел Масри.

По думите му България може да привлича туристи от Турция, тъй като там са забранени хазартът и алкохолът, а от друга страна разстоянието от Истанбул до Слънчев бряг е само около 300 км.

„Нашата Асоциация направи един малък експеримент – поканихме автобус с бизнесмени от Одрин, да дойдат на гости при нас в Бургас. Настанихме ги в хубав хотел, поканихме ги на обяд, разведохме ги на разходка, изведохме ги да пазаруват. Единствената ни молба беше да попълнят анкета какви покупки са направили и колко пари са дали. Един автобус с 40 души за два дена направиха оборот от 150 хил. лв. Мой приятел от Турция каза: „Страшни сте, не стига, че сте бедни, а идвате и харчите пари при нас. Това е така, защото българите влизат в Турция без виза и всеки петък идват на пазар. А ние имаме пари, но не ни пускате без виза, за да идваме и да пазаруваме при вас.", обясни председателят на Българо-арабска бизнес асоциация.

Неговото мнение е, че ако България се отвори достатъчно към своите южни съседи, ще се почувства сериозно икономическо раздвижване в бургаски регион.

 

Източник: Kmeta.bg

ЖП транспорт

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” […]