Пряка самолетна линия ще води арабски туристи в Бургас всяка седмица

Пряка самолетна линия от Бейрут до Бургас ще води всяка седмица групи с ливански туристи, които ще отсядат по родното ни Черноморие. Полетите започват да се извършват от 5-ти юли и ще продължат през целия туристически сезон. Освен това от юни до октомври Летище Бургас ще обслужва редовна самолетна линия и от Кувейт.

По-голямата част от туристите от Арабския свят ще отсядат в луксозните хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци.

Самолетните линии се изпълняват за втора поредна година и са по инициатива на Българо арабска бизнес асоциация – с председател Зияд ел Масри. Той беше един от участниците в Международния инвестиционен форум, който се проведе тези дни в Бургас.

Според д-р Ел Масри България има голям потенциал за развитието на туризъм, но й липсват достатъчно квалифицирани кадри, които да работят в тази насока.

„А ако няма база от подготвени специалисти, няма как българските курорти да се превърнат в целогодишни. Един комплекс като Слънчев бряг, в който са инвестирани милиарди левове, реално работи само 60-65 дена в годината. За това време се наемат сезонни работници – студенти, общи работници, всякакви хора, които не са специалисти. Не може да се очаква, тогава обслужването да бъде на необходимото ниво. Затова не е чудно, че един собственик на хотел, който има кредити за милиони, работи два месеца, а през останалата част на година се чуди откъде да взема пари за вноските си.", коментира председателят на Българо-арабска бизнес асоциация.

Той е категоричен, че е нужна революция в българския туризъм, в която водещата роля се пада на самата държава.

„Трябва държавна политика. Не може една Австрия, която няма море и разчита само на зеленина, да прави по 30 млрд. евро от туризъм, а България да прави 6 млрд. евро. Няма логика.", каза още д-р Зияд ел Масри.

По думите му България може да привлича туристи от Турция, тъй като там са забранени хазартът и алкохолът, а от друга страна разстоянието от Истанбул до Слънчев бряг е само около 300 км.

„Нашата Асоциация направи един малък експеримент – поканихме автобус с бизнесмени от Одрин, да дойдат на гости при нас в Бургас. Настанихме ги в хубав хотел, поканихме ги на обяд, разведохме ги на разходка, изведохме ги да пазаруват. Единствената ни молба беше да попълнят анкета какви покупки са направили и колко пари са дали. Един автобус с 40 души за два дена направиха оборот от 150 хил. лв. Мой приятел от Турция каза: „Страшни сте, не стига, че сте бедни, а идвате и харчите пари при нас. Това е така, защото българите влизат в Турция без виза и всеки петък идват на пазар. А ние имаме пари, но не ни пускате без виза, за да идваме и да пазаруваме при вас.", обясни председателят на Българо-арабска бизнес асоциация.

Неговото мнение е, че ако България се отвори достатъчно към своите южни съседи, ще се почувства сериозно икономическо раздвижване в бургаски регион.

 

Източник: Kmeta.bg

Автомобилен транспорт

Михаил Рангелов, главен редактор на Транспортал: За Украйна ще има план за възстановяване след войната, България задължително трябва да се включи в него

След приключването на войната в Украйна ще има нов план „Маршал“ за възстановяването на разрушенията. Средствата ще бъдат много големи и политиците в България задължително трябва да ни включат в […]

ЖП транспорт

ЕК одобри Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027

Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 беше одобрена днес от Европейската комисия. Това е първата голяма инфраструктурна програма за България, която е приета от Европейската комисия. Бюджетът на програмата е приблизително 1.61 […]

Воден транспорт

Турция вдига петкратно таксите за кораби през Босфора, транспортният министър с остра реакция след сигнал от бизнеса

България има само десет дни за реакция срещу решението на Турция да вдигне петкратно таксите за преминаване през Босфора, коментира пред Транспортал Стоян Новаков, бивш транспортен заместник-министър в правителството на […]