Ръководни кадри на БДЖ разпитвани за злоупотреби

Министърът на транспорта Ивайло Московски потвърди, че представители на ръководството на БДЖ са разпитвани от прокуратурата.
 
Поводът е доклад от звеното за вътрешен одит в транспортното министерство за периода от 2010 до 2013 година. В доклада се посочва, че ръководството на БДЖ е сключило неизгодни договори, които са ощетили компанията с десетки милиони левове. Министър Московски потвърди, че прокуратурата вече разследва, съобщи БНР.
 
Колегите си дават показания и се констатира, че е подавана частична информация, не в пълен обем, когато е правен одита, каза министърът.
 
Става въпрос за настоящия изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров и председателят на УС на холдинга Велик Занчев, които и тогава са били в ръководния екип на дружеството. През август миналата година служебния министър на транспорта тогава Николина Ангелкова, която сега е министър на туризма, предава одитния доклад на прокуратурата.
 
"Защо питате мене, питайте Ангелкова. Тя дава доклада на прокуратурата , да каже тя, аз не съм чел доклада. От едно време знам, че когато има одитен доклад в последното изречение препоръчват одиторите дали да бъдат сезирани компетентни органи или не. В този доклад няма такова изречение, т.е. счита се, че вътре дори да има някакви нарушения, те са от административен тип и не си заслужава да се ангажира следствие или прокуратура", каза Московски.
 
"След като Ангелкова е решила да прояви самоинициатива, да сезира прокуратурата, питайте нея. Факт е, но какво от това. Лично аз нямам притеснения", добави Московски, който от юли 2009 г. до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, а от май 2011г. до март 2013 г. е министър.
Източник: БГНЕС
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]