Ромски лидер плаши с хиляден протест и самозапалвания в центъра на София, от държавна компания му резнали кранчето

Ромският „еврокомисар“ Петко Асенов е човекът, който вчера е подстрекавал многодетна майка да се самозапали пред транспортното министерство. Това е „лидерът“, който е заплашил и да изкара 1000 мургави събратя на протест в центъра на София. Формалната причина е че сградата, в която ромката Анелия Николова и децата й живеят в кв. “Подуяне” ще бъде събаряна по предписание на кмета на района Ева Митова.  Жилището, което трябва да напусне многодетната майка, се намира в столичния квартал „Подуяне“ и е част от едноетажни постройки в окаяно състояние, собственост на държавната НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

В постройката пребивават предимно самонастанили се. Самата майка – Анета Николова, и децата й, също са се самонастанили и нямат нищо общо с инфраструктурната компания. От 2014 г. компанията е сключила с нея договор за наем и към момента тя дължи 803 лв. След като самозапалването не се осъществи, майката и децата, както и „еврокомисаря“ Петко Асенов, са отведени във Второ РПУ.

Защо обаче Петко Асенов не протестира срещу заповедта на районния кмет, а срещу НКЖИ и нейния принципал – транспортното министерство? Още повече, че от община Подуене са обещали да осигурят дом на многодетната майка Анелия. Както обаче всяка подобна история, се оказва, че мотивите на ромския лидер въобще не са идеалистични, а са свързани с чисто финансови интереси.

Справка с информацията в профила на купувача, публично оповестена на страницата на държавната компания, показва, че компанията „Нансен строй“  има сключени договори за сметопочистване по 3 обособени позиции – за железопътните секции в Пловдив, София и Горна Оряховица. Договорите са сключени от предишния директор на НКЖИ – Милчо Ламбрев, който бе уволнен от служебното правителство на Огнян Герджиков. По едната позиция от фирмата сами се отказват, а другите две са прекратени със заповед на новия директор – Красимир Папукчийски в края на март. От това действие на новото ръководство фирмата „увяхва“ с над 30 хиляди лева.

Малко преди сключването на договорите с фирмата във ведомствено жилище на НКЖИ в кв. „Фондови жилища“ като крайно нуждаеща се е настанена Донка Асенова – едноличен собственик на „Нансен строй“. Според Търговския регистър жилището на НКЖИ е посочено като адрес за контакти за фирмата. Любопитното е, че в седалище и адрес на управление са вписани телефонът на Петко Асенов и имейлът petkoasenov@hotmail.com. Съвпаденията не свършват дотук – със същия телефон и с адрес на контакти – жилището на НКЖИ е регистрирана и друга фирма – „Нансен импекс“. В нея вече официално ромският лидер е вписан като управител и едноличен собственик на капитала.

По неофициална информация от компанията са връчили на „крайнонуждаещата се“ Донка Асенова предизвестие за напускане и това е предизвикало опитите на Петко Асенов да „самозапали“ многодетната ромка пред транспортното министерство – с цел да бъде върнат на държавната хранилка. Зададохме официално въпрос на държавната компания за договорите с „Нансен строй“ и дали на Асенови е връчено предизвестие за напускане, като пиарите на компанията обещаха да проверят информацията и да ни отговорят официално в началото на седващата седмица.

Така че зад заплахата на един самозван ромски комисар за масови ромски протести и самозапалвания в центъра на София стои нещо прозаично – просто е отрязан от държавната хранилка и използва всякакви средства, за да се закачи обратно на нея. Дали от държавната компания и транспортното министерство ще се поддадат на ромския рекет ние като журналисти ще следим внимателно.

 

афера.бг