С колело през София само за 30 минути

Варна с 50 безплатни паркинга за две гуми

Varnautre.bg
Алеята в Морската градина

Добромир Радушев

 

 

Пет нови велосипедни алеи ще свързват западната и северната част на Варна с центъра. Те се изграждат от февруари и са част от проекта за интегриран градски транспорт. С парите ще се изграждат паркинги, информационна кампания и схема за отдаване на велосипеди под наем. Трите основни трасета са с дължина около 15 км, правят се и две връзки със съществуващите алеи от 1,8 км. Първата мрежа тръгва от най-отдалечения варненски квартал Владиславово и стига до центъра на града. Втората велосипедната алея е от западната част до градинката на Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Третата свързва алеята в центъра с Техническия университет.

Ще се изградят и 50 съоръжения за безплатно паркиране на велосипеди, които ще се охраняват от градското видеонаблюдение. На 5 от стоянките ще се дават и колелета под наем. Велоалеите са важни за Варна – надявам се скоро да имаме необходимите условия и сигурност за любителите на велотранспорта, коментира кметът Иван Портних. Той поясни, че алеите ще бъдат разположени в тротоарната площ, но няма да възпрепятстват преминаването на пешеходците. Ще бъдат обозначени местата за колоездачи с поставянето на бордюри и знаци, като успешно ще се съчетаят пешеходното, велосипедното и автомобилното движение. За тези, които не зачитат правилата, общината ще въведе строг контрол с жестоки санкции.

.
Набираме Спешна помощ от стоянките в Бургас

 
Велотрасето в столичния квартал „Младост” ще стигне до центъра.

Мария Атанасова

 

 

 

Говорещи терминали за колелета, които имат връзка със Спешна помощ, ще посрещнат през лятото жителите и гостите на Бургас. Първите 6 интерактивни колонки ще заработят до дни в морския град и са част от система за наемане на байкове в града. Те ще бъдат инсталирани до стоянките за велосипеди под наем на Флората, Графична база, Морското казино, БСУ, автогара „Юг”, бул. „Тракия“. От говорещите стоянки ще се получава и инфо за града. Те ще ни разказват за културната програма, забележителностите и атракциите, които могат да се посетят. „Най-голямото предимство на новите „умни“ машини е, че предлагат и опцията за подаване на сигнал при спешен случай. Като туристически град, който увеличава многократно населението си през лятото, това е допълнителна възможност за гарантиране на сигурността на курортистите и жителите на града“, смята кметът Димитър Николов.

Три ще са възможностите за заплащането на наем на колело – чрез велокарта, дебитна или кредитна карта и чрез есемес. Изцяло обновен ще бъде велопаркът с байкове под наем на община Бургас – 120 чисто нови велосипеда ще заменят старите. Те са от по-висок клас, с отлични технически характеристики и множество функционалности, гарантиращи удобство и безопасност. Предвидени са отново и рикши за деца. 

Източник: Монитор