Триетажен тунел под Босфора ще свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул

„Този проект ще бъде сигналната ракета на Република Турция – четвъртата глобална сила, процъфтяваща в Истанбул, след три империи”, заяви министър-председателят, цитиран от БТВ.

Новата връзка значително ще облекчи автомобилния трафик в Истанбул и този по мостовете над Босфора. През тунела ще преминават както автомобили от всякакъв вид, така и релсов транспорт, поради което правителството се е отказало да строи два отделни подводни коридора.

Инвестицията за проекта е в размер на 3,5 млрд. долара, 2 800 души ще работят в строителната фаза, а в оперативната – 800.

По думите на Давутоглу, това е първият подобен в света грандиозен проект. Той обединява в едно различните превозни средства, отбелязват местните медии. По първото и третото ниво на тръбата ще преминават леки и тежкотоварни автомобили, а междинното е предвидено за метро-влаковете.

Експресната линия на метрото с дължина 31 000 метра между Инджирли и Соутлучешме ще поема всеки ден по 1,5 млн. пътници от 14 метро-станции в рамките на 40 минути. Деветте релсови линии в тръбата ще превозват дневно по 6,5 млн. пътници. Тунелът ще има и сериозна система за сигурност с пожарни аларми и охранителни камери на всеки 500 м по дължината му и на всички спирки на метрото.

Диаметърът на тръбата е 18,80 метра, а дълбочина е 110 метра под морската повърхност.

Премиерът Ахмет Давутоглу постави задача на строителите да завършат мегатунела до 2020 г. Той ще бъде осъществен като публично-частно партньорство и „държавата няма да похарчи и стотинка”, по думите на министър-председателя.

Източник: Novini.bg

 

Автомобилен транспорт

Въпреки COVID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10%

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между […]

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]