Siemens ще инвестира $510 млн в производство в САЩ (ВИДЕО)

Роланд Буш, гл. изпълнителен директор на Siemens

simens инвестира в САЩ
снимка:BloombergTV

Доколко всичко това е предизвикано от Закона за борба с инфлацията и стимулите за създаване на снабдителни вериги в САЩ?

Има две причини за нашата инвестиционна програма за 500 милиона долара в САЩ. От една страна това е привлекателната среда, но от друга това е пазарът, това са клиентите ни, които търсят нашите технологии.

По-рано тази година обявихме инвестицията си за 200 милиона долара в Лексингтън, Северна Каролина. Те в напълно нов завод за влакове и това определено се наложи заради клиентите ни, които купуват влакове, вагони и локомотиви от нас. Днес обявихме и инвестицията си за 150 милиона долара във Форт Уърт, Далас в завод за електрооборудване.В общи линии ние поддържаме индустрията на центровете за данни и центровете за големи езикови модели с електрооборудване и това е причината да инвестираме. Разбира се, роля имат и привлекателните условия на пазара.

Имате ли яснота относно сроковете на финансирането по закона? Едно от нещата, които споделят директорите на компании от цял свят е, че на хартия всичко изглежда фантастично, но получаването на финансиране и започването на работа по проектите се бави.

Ясно е, че финансирането е важно, но за мен най-важното са хората. Когато говорим за производство, ние имаме предвид напълно автоматизиран, дигитализиран завод и затова ни трябват подходящи хора в цеховете. Ние едновременно обучаваме и образоваме хората.


Ще инвестират ли 3,5 милиарда лева във високоскоростни железопътни магистрала на България?

Да намерим такива хора на един пазар, на който има недостиг на работна ръка е едно от най-важните предимства. Ние ги намерихме тук и затова удвояваме инвестициите си, които вече са приоритет за нас, екипът свърши чудесна работа като ще удвои бизнеса ни с електрооборудване  през следващите три години.

А като добавим и силното търсене от клиенти, това прави САЩ чудесно място за инвестиции и конкретно тук, в Тексас.
Източник: Bloomberg