„Сименс“ обжалва поръчка на НКЖИ за 16 млн. лв.

“Сименс” е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). С него е обявена обществена поръчка за ремонт на тяговите подстанции в Бургас, Карнобат и Ямбол.
 
Прогнозната стойност е 16 млн. лв. без ДДС. От съобщението на КЗК не става ясно какви са мотивите за жалбата на “Сименс”. Миналата седмица обаче НКЖИ е излязла с ново решение по същата обществена поръчка, научи “Труд”. С него се прецизират изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите.
 
Например през последните 5 години те трябва да имат поне един изпълнен договор за строителство на подстанции или трафопостове. Освен това през последните 3 години трябва да имат най-малко един контракт за проектиране или инженеринг. Старите правила разрешаваха на кандидатите да са изпълнили само един договор за строителство или проектиране.
Източник: в.Труд
ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]