Синдикатите в София планират стачни действия на Коледа за по-високи заплати

Пламен димитров - кнсб
Пламен Димитров

В неделя, по Нова телевизия, президентът на КНСБ, Пламен Димитров, заяви, че транспортните синдикати в София са готови за ефективни стачни действия, които могат да доведат до спиране на градския транспорт по време на Коледните празници. Тази заплаха идва на фона на исканията за по-високи заплати в сектора.

Димитров обяви, че в понеделник синдикатите ще организират предупредително автошествие, което ще блокира столицата за около два часа. Той подчерта, че дали ще има ефективна стачка, зависи изцяло от действията на управляващите.

Синдикалният лидер обясни, че исканията за повишаване на заплатите са разумни и постижими, като уточни, че за увеличението на възнагражденията в градския транспорт на големите градове като София, Пловдив и Варна са необходими около 40 милиона лева.

Вторачени в бурите в домашна ни чаша вода, пропускаме исторически събития, които променят региона ни…

Ситуацията се усложнява предвид днешното заседание на парламентарната комисия, посветено на бюджета за 2024 г. Ако исканията на синдикатите не бъдат чути, Димитров предупреди за сериозната решимост на синдикатите в София за стачни действия.

Утрешното автошествие, в което ще се включат над 1000 автомобила, е предвидено да мине през централните части на града и да блокира движението за няколко часа.

Освен транспортния сектор, подобни искания за повишаване на заплатите има и в други сфери, като здравеопазването и пътната инфраструктура. Димитров подчерта, че нуждите на тези сектори могат да бъдат покрити с част от националния бюджет.

В заключение, Димитров увери, че целта на протестите не е свалянето на правителството, а постигането на справедливи условия и възнаграждения за работещите в засегнатите сфери.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…