Транспортният министър Московски в специално интервю за БЛИЦ: Ще водим битката с корупцията на живот и смърт!

Затварянето на границата с Гърция и напрегната ситуация между превозвачи и туроператори изважда все по-често транспортното министерство пред светлината на прожекторите. Само преди няколко дни в една от най-ключовите структури на ведомството – ДАИ бе проведена операция за противодействие на корупцията. По горещите теми потърсихме транспортният министър Ивайло Московски, който даде специално интервю за БЛИЦ пред Ивайло Крачунов.– Г-н Московски, успокои ли се напълно ситуацията по българо-гръцката граница след срещата между превозвачите и правителството?

– По време на блокадата на границата ни с Гърция през януари и февруари се опитахме да активираме Европейската комисия да въздейства върху този проблем, защото според нас той не е само българо-гръцки, а интернационален, защото гръцките фермери затвориха незаконно трансевропейски коридори.

– Какво ви отговори Европейската комисия?

– Отговорът на ЕК пристигна преди две седмици. Европейската комисарка по транспорта Януковска бе оторизирана за случая. Тя ни изпрати писмо чрез нашия евродепутат, в което се казваше, че не искат да ги занимаваме повече с тази тема и трябва сами да се оправяме с този проблем.

Превозвачите много се възпалиха от тази реакция, защото очакваха друго развитие. Истината е, че към днешна дата ЕК няма механизъм, с който да въздейства по време на самите кризи. ЕК има механизъм, който се активира 3-4 месеца след събитията. Подобни казуси са възниквали между Белгия и Холандия и между Франция и Испания, но не са се намирали начини да бъдат овъзмездени хората, които са били ощетени.

Към днешна дата ние ще продължим да настояваме за изработване на механизъм за въздействие в подобни ситуации. Това бе и формалния повод превозвачите да обявят, че ще реагират реципрочно при повторно незаконно затваряне на границата ни с Гърция.

Възникна и конфликт между превозвачите и туроператорите, които бяха направили резервации на много свои клиенти и щяха да претърпят загуби. Наложи се да поканим и едните и другите при премиера.

В крайна сметка превозвачите се съгласиха на последен компромис. Те съвместно с туроператорите написаха декларация, която с външния министър Митов връчихме на гръцкия посланик.

Ако оттук нататък гръцката държава си позволи да допусне незаконни действия, които да доведат до затваряне на границата с България, ще има реципрочни мерки от страна на българския бизнес.

Благодаря на всички за взетото решение да не се блокира границата с Гърция, с което няма да бъде затруднено свободното преминаване на хора и стоки за празниците.

– Вие оказахте съдействие на прокуратурата за операцията в ДАИ. Разплетен ли е докрай корупционният пъзел в това звено?

– Пъзелът с корупцията покрива почти всички контролни органи в държавата и ще бъде трудно да бъде разплетен веднага. По случая с ДАИ разследването продължава. В края на миналата седмица компетентните органи влязоха в ДАИ – София и започнаха проверки на документи.

Категорични сме, че ще водим на живот и смърт битката с корупцията. Полагаме всички усилия в тази посока и обществото скоро ще го усети.

Проблемът е комплексен и изисква много усилия от всички институции.

– Какви конкретни мерки предвиждате за ограничаване на порочните практики?

– Специално за контрола на пътя предвиждаме да се създаде единен контролен орган, защото в момента едно превозно средство се проверява от 5-6 различни институции с различна цел. Получава се така, че много институции извършват проверки, но ги ползват за различни цели.

Смятам, че най-целесъобразно ще бъде, ако всички тези проверки се обединят в един контролен орган, в който служителите да бъдат мотивирани с по-високи възнаграждения и в него да бъде вложена сериозна експертиза и компетентност. Такъв модел използват успешно развитите европейски държави като Германия, Испания, Унгария и Австрия.

– Как ще бъде спряна корупцията при издаване на шофьорски книжки?

– Набелязали сме драконовски мерки по тази тема. Ще направим шумоизолирани кабини с видеонаблюдение на територията само на офисите на Автомобилната администрация. Изпити в авто школи повече няма да се провеждат.

Обследваме варианта дали видеонаблюдението от кабините може да бъде качено в интернет, за да могат и гражданите да наблюдават как се провеждат изпитите. Процесът ще бъде абсолютно електронизиран – кандидатите ще влизат в кабините само с таблет. Оттам нататък изпитите ще са без каквато и да било субективна намеса.

– Кога очаквате това да се случи?

– Смятам, че няма да има пречка идеята да бъде реализирана още до края на тази година. Ние нямаме бюджет на този етап, но имаме съгласието на финансовия министър, че ще ни помогне.

Мисля, че мерките които предлагам ще бъдат достатъчни поне чувствителната тема с шофьорските книжки да бъде затворена.

Източник : www.blitz.bg