Транспортното министерство предлага да се отпуснат още 15 млн. лева за НКЖИ

 

Със средствата трябва да се покрият разходи по три проекта, финансирани от ОП „Транспорт“

Допълнителни 15 млн. лева от държавния бюджет да бъдат отпуснати на Националната компания „Железопътен транспорт“ (НКЖИ), предлага проектопостановление на Министерския съвет. Предложението е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за обществени консултации.
15-те млн. лева да бъдат отпуснати под формата на капиталов трансфер за НКЖИ, гласи предложението на транспортния министър Николина Ангелкова.

Със средствата ще бъде подпомогната реализацията на три проекта – за реконструкцията на  жп линията „Пловдив – Свиленград“ (в участъка от Първомай до Свиленград), модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив, който е част от Транс-европейската железопътна мрежа и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас.

Проектите са одобрени от Управляващия орган на ОП „Транспорт“ и Европейската комисия, става ясно от изготвените мотиви за това решение.

Планираната сума трябва да покрие част от съфинансирането на тези проекти, което дължи държавното предприятие за строително-монтажни дейности, извършени по проектите, финансирани по ОП „Транспорт“ през тази година.

Най-големи са задълженията на НКЖИ по отношение на дейностите по участъка от жп линията Пловдив – Свиленград – 6,7 млн. лева (без ДДС). За Септември – Пловдив нужното съфинансиране е на стойност 5,3 млн. лева, а за рехабилитацията на участъците по трасето „Пловдив – Бургас“ – 3 млн. лева.

Мнения за направеното предложение се набират до 30 септември.

Припомняме, че през август транспортният министър определи някои жп проекти като рискови, защото има забавяне на работата по тях. Сред застрашените са отсечката Септември – Пловдив, както и участък от Пловдив до Бургас.

Източник: http://www.investor.bg, 16.09.2014г.

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]

ЖП транспорт

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 2021-ВА ЗА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

Комисията по транспорт и туризъм (Tran) към Европейския парламент прие предложение за обявяване на 2021-ва за Европейска година на железницата. Предложението беше обявено през март в подкрепа на целите за […]

ЖП транспорт

Вземания за над 110 млн. лв. обезкръвяват НКЖИ

Въведеното  извънредно положение в страната през март и засилените противоепидемични мерки и ограничения  повлияха върху  пазарната конюнктура и в момента в транспортния сектор се наблюдава забавяне при издаването на разрешения  за […]