Транспортното министерство предлага да се отпуснат още 15 млн. лева за НКЖИ

 

Със средствата трябва да се покрият разходи по три проекта, финансирани от ОП „Транспорт“

Допълнителни 15 млн. лева от държавния бюджет да бъдат отпуснати на Националната компания „Железопътен транспорт“ (НКЖИ), предлага проектопостановление на Министерския съвет. Предложението е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за обществени консултации.
15-те млн. лева да бъдат отпуснати под формата на капиталов трансфер за НКЖИ, гласи предложението на транспортния министър Николина Ангелкова.

Със средствата ще бъде подпомогната реализацията на три проекта – за реконструкцията на  жп линията „Пловдив – Свиленград“ (в участъка от Първомай до Свиленград), модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив, който е част от Транс-европейската железопътна мрежа и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас.

Проектите са одобрени от Управляващия орган на ОП „Транспорт“ и Европейската комисия, става ясно от изготвените мотиви за това решение.

Планираната сума трябва да покрие част от съфинансирането на тези проекти, което дължи държавното предприятие за строително-монтажни дейности, извършени по проектите, финансирани по ОП „Транспорт“ през тази година.

Най-големи са задълженията на НКЖИ по отношение на дейностите по участъка от жп линията Пловдив – Свиленград – 6,7 млн. лева (без ДДС). За Септември – Пловдив нужното съфинансиране е на стойност 5,3 млн. лева, а за рехабилитацията на участъците по трасето „Пловдив – Бургас“ – 3 млн. лева.

Мнения за направеното предложение се набират до 30 септември.

Припомняме, че през август транспортният министър определи някои жп проекти като рискови, защото има забавяне на работата по тях. Сред застрашените са отсечката Септември – Пловдив, както и участък от Пловдив до Бургас.

Източник: http://www.investor.bg, 16.09.2014г.

Воден транспорт

Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха Христо Алексиев и Томислав Момирович

България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията […]

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]