Трима кандидати за директор на НКЖИ

Трима са кандидатите за директор на ДП “НК Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), които са допуснати до устен изпит пред комисия днес, научи Транспортал. В сайта на транспортното министерство са публикувани списъците, като за изпълнителен директор кандидатите са трима, а за независим член на УС са двама.

С най-големи шансове е сегашният временно изпълняващ длъжността Мария Генова. Тя е вътрешен човек за компанията, като е заемала различни позиции. Преди да бъде назначена за генерален директор Мария Генова без зам. директор, отговарящ за стратегическото развитие и администрацията.

Вторият кандидат с шансове за поста е Петко Петков, който е преминал през цялото стъпало на длъжности в пътническите жп превози, като е бил началник-влак, инспектор влакова контрола, началник на превозна служба и на различни длъжности в „БДЖ – Пътнически превози“. В момента е ръководител на звеното за вътрешен одит в „Холдинг БДЖ“. В продължение на една година бе член на УС на „Холдинг БДЖ“, като бе освободен от служебното правителство в началото на януари 2023 г.

Петков освен кандидат за директор е допуснат и до конкурса са независим член на борда на компанията.

Третият кандидат за директор е Петър Донев, който не е познат в железничарските среди и за него почти липсва информация.