Украински тирове задръстиха границата с Унгария

тирове в задръстване на границата Украйна Унгария

Дълги опашки от тирове се извиха на основния граничен пункт на Унгария с Украйна, съобщава “Ройтерс”.

Причината е, че товарните превозвачи се пренасочиха от граничните пунктове в Полша и Словакия заради блокадите там, въведени от шофьорите на камиони, които искат ограничения за украинските водачи.

Километрична е колоната от тирове на ГКПП Полша-Украйна, тъй като полските тираджии блокираха пътищата към три гранични пункта в знак на протест, който продължава втора седмица.

В Словакия основният граничен пункт с Украйна вчера също беше блокиран, въпреки че синдикатът на превозвачите в страната се дистанцира и го нарече акция на един камион. Протестиращите там предупредиха, че може да се присъединят към полските шофьори на камиони.

АПИ: Предстои да се внедри системата за контрол и на средна скорост

Тираджиите настояват за въвеждането на ограничения върху броя на украинските камиони, влизащи в Европейския съюз.

От началото на войната шофьорите на камиони от Украйна могат да влизат на територията на Съюза и без разрешително за преминаване. Полски и словашки тираджии обаче твърдят, че това е подкопало бизнеса.

Днес на границата с Унгария се образуваха дълги опашки, като на главния граничен пункт “Захони” се струпаха голям брой камиони, чакащи да влязат в Украйна.

Граничните власти засилиха усилията си за пропускане на нарасналия трафик, но “капацитетът на моста над Тиса и пропускателния пункт силно ограничава техните възможности”.

Миналата седмица Украйна и Полша проведоха разговори относно блокадите на границата си, но не съобщиха за напредък. Очаква се страните да преговарят с ЕС днес.

В неделя украинските власти съобщиха, че около 3000 камиона – предимно украински, като сред тях има и такива, превозващи гориво и хуманитарна помощ, са блокирани от полската страна на границата.


Източник: News.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…