Украйна отвори коридори в Черно море за търговски кораби

Украйна отвори коридори в Черно море за търговски кораби

Украйна отвори коридори в Черно море за цивилни търговски кораби. Военните обаче предупреждават за заплаха от Руската федерация, предава РБК-Украйна, като се позовава на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

“Съгласно заповедта на навигационния ред на ВМС на ВСУ № 6 от 08.08.2023 г. бяха обявени нови временни маршрути за движение на цивилни кораби към/от черноморските морски пристанища на Украйна. В същото време се съобщава, че военната заплаха и минната опасност от страна на Руската федерация остават по всички маршрути“, се казва в съобщението на военните.

Уточнява се, че по-рано тези маршрути бяха предложени от Украйна за Международната морска организация. Съветът на ММО призна правото на Украйна на безплатно търговско корабоплаване. ММО също призова Русия да спазва международните конвенции и да не заплашва корабоплаването в Черно море.

Тези маршрути са предназначени предимно за излизане на цивилни кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни от началото на войната.

Пропускат се кораби, чиито собственици или капитани официално са се съгласили да плават при сегашните условия.

Русия обяви оттеглянето си от т.нар. зърнена сделка на 17 юли заради неспазване на нейните условия по споразумението, постигнато миналото лято с посредничеството на Турция и ООН. Последният кораб с украински продукти напусна пристанището на Одеса на 16 юли.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи Турция и ООН да продължат “зърнената инициатива“ в тристранен формат. Правителството отбеляза, че Украйна планира да застрахова кораби, които ще преминат през зърнения коридор.

След оттеглянето си от сделката обаче Русия обяви, че ще третира като легитимни военни цели всички кораби, плаващи към контролираните от Украйна пристанища. Министерството на отбраната на Украйна отговори с аналогични мерки и предупреди, че всички кораби, плаващи към руски пристанища или пристанища в контролирани от силите на Москва територии, ще се считат за превозващи военни товари.

Източник: Агенция “ФОКУС”