В бюджета на Столичната община за 2023 г. : 297 млн. лева по европейски програми са предвидени за софийски проекти

Бюджетът за 2023 г. е 298 млн. лева собствени средства и 297 млн. лева по европейски програми. Проектите по европрограмите трябва да се изпълнят до края на годината, за да не изгубим европейските пари, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че до края на годината се работи по 20 стратегически за София обекта – нови булеварди и квартални улици. Над 48 млн. лв. са отделени за изграждането на бул. “Филип Кутев”, по който се работи.

Приключва процедурата за избор на изпълнител и предстои да започне работа по бул. “Тодор Каблешков”. След другите набелязани обекти са бул. “Рожен”, “Ломско шосе”, улици “Малинова долина”, “Възраждане” и други. За основни ремонти на квартални улици са отделени 41 млн. лева – рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, основни ремонти на ул. „Кукуш“, ул. „Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Народно хоро“, ул. „Народен герой“, ул. “Емилиян Станев“ в „Триадица“ и други в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Овча купел“, „Искър“, „Лозенец“. В списъка сме включили и основния ремонт на подлеза при Румънското посолство и изграждане на асансьори на трамвайното обръщало на трамвай № 7.

Продължава и изграждането на метрото и строителството на 32 нови детски градини.

48,8 млн. лв. са договорените средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ за довършване на основния ремонт на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ и централна градска част.

133,9 млн. лв. са инвестициите в градския транспорт.Това са 60 млн. лв. за строителството на метрото по бул. „Владимир Вазов“ в „Подуяне“; 69 млн. лв. за доставката на 25-те нови трамвая и новите електрически автобуса, в това число и 52-ата малки електробуса за довеждащ транспорт, които ще пуснем до есента. 4,5 млн. лв. са отделени специално за належащи ремонти по контактна мрежа на тролеите и трамвайни трасета.

86,9 млн. лв. са за изграждане не канализация в „Драгалевци“, „Суходол“, Нови Искър, „Кръстова вада“, „Бенковски“, „Модерно предградие“, „Обеля“, „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“, както и дубльорите на Ляв Владайски колектор и по бул. „Симеоновско шосе“.

35,8 млн. лв. са за строителство на 32 нови сгради на детски градини. 
10,2 млн. лв. – за нови сгради на 8 детски ясли.17,8 млн. лв. са за основни ремонти, укрепвания, енергийна ефективност и спортни площадки на 41 училища.

Инвестициите в екология, паркове и подобряване на качеството на въздуха са в размер на 58,3 млн. лв.
Продължаващата подмяна на стари печки на дърва и въглища с нови екологични варианти ще се финансира с 22,6 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“.

Малко на 1 млн. лв. са инвестициите за “Скейт парка” в Северен парк, спортни игрища в районите „Студентски“, „Люлин“ и кв. „Симеоново“.

Източник : БНР

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…