вързват жп гарата в Бургас с летището и “Слънчев бряг”

Как изглежда изцяло ремонтирана жп гара в Бургас дойде да провери премиерът Бойло Борисов, заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

В ролята на екскурзовод на премиера влезе генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Минчо Ламбрев, който обясни, че макар и в завършен вид жп гарата все още е с акт 15.

Покрай проверката на жп гарата министър-председателят реши да огледа и как изглежда също изцяло ремонтирана автогара на града, която е на метри от гарата.

"Бургас имаше нужда от тези ремонти, около 10 млн. отидоха. Мисля, че всички в Бургас са доволни от това, което направихме за вас", посочи премиерът Борисов. Той дори намекна, че държавата може да направи и още за транспорта в Бургас. "Ще направим жп линията да отиде до аерогарата. Докато строим нея, тя ще е около 60 млн. лева, съм възложил да ми направят проект жп гарата да стига и до "Слънчев бряг", обясни Борисов. Той изчисли, че подобно удължаване на жп линията ще се отрази много добре на туристическия сезон.

Тези намерения потвърди и министърът на транспорта Ивайло Московски, като посочи, че проектът за отклонението на жп линията до аерогарата вече е готов. "Ако успеем да осигурим финансиране за това, ще бъде разтоварен пътният трафик и туристите няма да имат проблем да се предвижват по това направление", подчерта транспортният министър. Той се зарече, че тепърва предстои още много да се направи в Бургас."Общите инвестиции в сектор транспорт са над 100 млн. лева", се похвали министър Московски.

"Град Бургас успя с усилията и личното настояване на нашия премиер да си върне красотата и блясъка на един символ на града. Това е жп гара Бургас, строена преди 80 години", се похвали и кметът на морския град Димитър Николов. Той е убеден, че изцяло ремонтираната гара ще подпомогне туристическия сезон.

Източник: www.news.bg

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…