Влакове заобикалят Македония през България за Централна Европа. Само БДЖ може да ги вози.

Над 120 вагона с товара са блокирани на границата между Гърция и Македония заради окупация на железопътната линия от мигранти, съобщи гръцкият вестник "Етнос". Мигрантите протестират срещу решение на македонските власти да пускат само граждани на Сирия, Ирак и Афганистан. Търговци от Северна Гърция искат намеса на правителството за незабавно освобождаване на жп линията, тъй като търпят загуби.

За да избегнат блокадата, търговците използват алтернативен маршрут през България. Маршрутът се използва от петък, 20 ноември, от почти всички товарни влакове, наети от китайския транспортен гигант КОСКО (концесионер на пристанището Пирея), които превозват стоки от Азия към Централна Европа. Това води до покачване на цената за превоз по пет хиляди евро на вагон заради гориво и закъснение от почти 15 часа, е заявил източник на гръцката жп компания пред "Етнос".

В България транзитните влакове могат да се возят само от БДЖ, по силата на междудържавна спогодба от далечната 1966година между република България и кралство Гърция, която е подписана от гръцкия крал Константин и още в сила, поради нежеланието на Гърция да либерализира достъпа до железопътната си инфраструктура за лицензираните европейски железопътни превозвачи..

Източник: в. Телеграф

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]