Връщат разпределението за млади висшисти по транспорт и логистика

Нов прочит на държавното разпределение по региони на висшистите, което бе в сила в годините на социализма, ще улесни намирането на работа на млади специалисти по транспорт и логистика. От началото на следващата година започва нов съвместен проект между Националното сдружение на българските спедитори, Клъстър "Зелен товарен транспорт", УНСС и Техническия университет.
 
Идеята на проекта е завършващите студенти по двете специалности да получат шанс за кариерно развитие в областта, за която са били обучени.
 
В момента много фирми в България изпитват остър недостиг от квалифицирани специалисти по логистика. Целта на проекта ни е да им дадем възможност да кандидатстват за работа в регионите, в които те искат да живеят и работят, обясни пред Клуб Z Симеон Ананиев от Клъстър "Зелен товарен транспорт".
 
Според него това би добре както за бизнеса, така и за младите висшисти.
 
Често хора, завършили тези профилирани специалности започват работа в други сфери на икономиката, което на практика обезсмисля специфичните знания, които те имат. Надяваме се да им помогнем, добави Ананиев.
 
Съвместният проект между транспортния бизнес и университетите бе представен на транспортен форум в София.
 
Един от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е ограничаването на негативното въздействие на транспорта върху околната среда, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев на събитието.
 
Той добави, че действията на министерството са насочени към стимулиране развитието на екологосъобразните видове транспорт, каквито са железопътния, водния и интермодалния.
 
Според Гинев  през последите години са постигнати много добри резултати по линия на ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г.
 
Със средства на програмата се подготвя проект за изграждане на интермодален терминал в Пловдив, като очакваме в най-кратки срокове да стартира неговото изпълнение, добави Гинев.
 
През новия програмен период, общият бюджет на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. е 1.9 млрд. евро, от които за развитие на железопътната инфраструктура са предвидени 673 млн. евро, а за изграждане на интермодални терминали – 24 млн. евро.
Източник: Клуб Z
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…