Симеон Ананиев за взрива в Хитрино: Нужна е по-бърза координация между службите

БНТ потърси коментар за инцидента и от Симеон Ананиев, който е председател на Асоциацията на превозвачите и бивш директор на жп администрацията към транспортното министерство. Той беше гост в студиото на "По света и у нас" в 18 часа днес. Според него не трябва да се прибързва с версиите за причините, довели до трагедията в Хитрино. Те могат да са освен по вина на машинистите или от неправилна подредба на цистерните с пропан-бутан, а така също и заради счупена релса или липсващи скрепителни елементи на железния път. Според Ананиев не трябва да се изключва и възможността за скъсана колос поради стареене на материала. По думите му много е важна и проверката дали цистерните с опасно гориво са минали преглед за изправност.

Симеон Ананиев – председател на Асоциацията на превозвачите: Периодично на 2 години цистерните минават на депо и им се слага печат дали са изправни. Ако ги има тези щемпели – значи е минал… Трябва да се провери дали тези цистерни са проверени от румънска страна.

 

Според Ананиев реакцията на институциите е можело да бъде по-бърза. Нужна наредба, която да обединява всички служби и при произшествия веднага щабът да започне да работи, каза още той.