За новите схеми в метрото

Linienband_U-Bahn_München

Сигурно сте се чудили как ще изглежда системата на софийския метрополитен след 10 или 15 години. Достатъчно е да погледнем метрото в Мюнхен. Система от 6 линии, които имат общи участъци в центъра на града и се разделят на Х в периферията. Логичното развитие на метрото в София предполага именно това да се случи.

Linienband_U-Bahn_München

Схема на метрото в Мюнхен, Германия
Източник: mapa-metro.com

Още при изработването на първите схеми на софийското метро през 70-те години, проектантите дефинират 3 линии, пресичащи се в центъра на града. Впоследствие се възприема идеята за разклонения в периферията, с цел обслужване на все по-бързо разрастващия се град. За съжаление обаче, през годините бяха допуснати сериозни грешки в комуникацията с гражданите, поради което към момента софийското метро е уникално по отношение на начина, по който са изобразени схемите – освен линиите на движение, на тях са изобразени и така наречените метродиаметри. На всички стари схеми първият метродиаметър, в червено, беше изобразяван от Обеля до Бизнес Парка/Летище София, докато вторият метродиаметър, в синьо, свързваше Обеля с Джеймс Баучер.

Географска карта на Метрополитен
Източник: Skyscrapercity Bulgaria

Проблем обаче настава, когато понятията метродиаметър и линия се смесят. В примера със София, метродиаметрите обозначават инфаструктурата, докато линиите обозначават реалното движение на влаковете, което на практика е важната за пътниците информация. За да стане по-ясно, нека направим сравнение с трамваите. Да вземем за пример трамвайни линии 1 и 7 по бул. Витоша. Там двете линии споделят една инфраструктура, движат се по едни и същи релси (точно както Линии М1 и М2 на софийското метро в централния участък се движат по една и съща инфраструктура). На кръстовището с бул. България обаче, трамвай 7 се отделя към Борово, а трамвай 1 продължава до Иван Вазов. Аналогична е ситуацията с метрото при метростанция Младост 1, където М1 и М2 се разделят и поемат съответно към Бизнес Парка и Летището. Въпросът е, че с трамваите никой не се интересува релсите как се наричат от Центъра за градска мобилност, точно както никой не трябва да го интересува дали Метрополитен нарича инфраструктурата от Обеля до Младост – първи метродиаметър. Това, което е важно за пътниците, е да знаят, че в момента в Софийското метро има 2 линии – М1 от Сливница до Бизнес Парк София и М2 от Джеймс Баучер до Летище София (правеща нетипична фльонга и връзка сама със себе си на Сердика). Това са подземните еквиваленти на трамвайните, тролейбусните и автобусните линии от наземния транспорт. Забравете метродиаметрите, да живеят метролиниите :) Ето и примерна схема как биха могли да изглеждат:

Завършената метро мрежа на София

  • M1: Люлин – Бизнес Парк София;
  • М2: Модерно предградие – Драгалевци;
  • М3: Горна Баня – Автостанция Изток;
  • М4: Модерно предградие – Летище София;
  • М5: Илиянци – Студентски град;
  • М6: Слатина – Бъкстон.

Защо е важна тази информация? През 2016г. започва проектиране на метростанция Модерно предградие. Целта е тя да бъде изградена в максимално кратки срокове, за да може сегашната линия М2 да бъде разделена, тъй като последните месеци показаха, че разделянето на линиите става все по-наложително, за да може да се гарантира, че всяка от тях ще има свое автономно разписание. По този начин в участъка Модерно предградие – Витоша (станцията, която в момента е в строеж след Джеймс Баучер) интервалът на движение ще падне, а и значително ще се намали риска от блокиране на системата в случай на инцидент някъде по трасето. Същевременно е предвидено и отклонение в Люлин, което има първостепенно значение и се очаква да се насочи финансиране за него, след завършване на централния участък на М3, чието строителство започва в края на тази година. Всички тези промени ще са факт в следващите 3 до 5 години, поради което е важно още отсега хората да се научат да възприемат системата на метрото в София чрез линии.

Заради всичко гореизборено, а и водени от огромното ни желание да направим подарък на жителите и гостите на София, който да улесни тяхното пътуване в метрото, през последните два месеца екипът на „Спаси София“ работи неуморно за да разработи нови схеми за информация. Този проект е основна и важна част от голямата ни идея за изработка на единен визуално-информационен стандарт за градския транспорт на София – наземен и подземен.

Знаем, че вече възникват множество въпроси, затова ще се опитаме да отговорим на повечето от тях.

Какво ново има в схемите?

Географска схема

Географската схема, която разработихме включва в себе си няколко компонента. Първият е самата географска карта на София, върху която са наложени двете метро линии, означени съответно в червен и син цвят. При нейното изработване сме се базирали на опита на Лондон, Париж и Будапеща. Поради липса на голяма река, основните географски ориентири са парковете на града и големите булеварди. Новост в географската карта е означаването на част от кварталите. Този стилизиран начин на представяне прави четенето далеч по-ясно, без да лишава пътниците от усещането за правилна ориентация в рамките на града. Вторият основен компонент, а същевременно новост за географските схеми на метрото, е информация за туристическите забележителности в близост до 3 от централните метростанции – Сердика, СУ Св. Климент Охридски и НДК. Екипът на Спаси София специално разработи пиктограми на знакови за града сгради и места, като целта ни беше информацията да бъде приятно визуално представена. Голям плюс на това нововъведение е, че отговаря на стремежите на София да се превърне в гостоприемна туристическа дестинация. За първи път въведохме и международния символ за Паркирай и пътувай (известен още като Буферен паркинг).

shema-karta-2 copyКонцепцията зад новата схема – разбираема, но и естетично издържана

Указателни схеми за направление

Тези указателни табели имат за цел да ориентират пътниците, като им показват направлението на влаковете, които обслужват съответния перон преди още да са го достигнали, както и следващите метростанции по линията/линиите. Те се разполагат в касовите зали, непосредствено преди стълбищaта и ескалаторите, при метростанции със странични перони или на тотеми в началото на перона на островните станции. С радост заявяваме, че този тип информационни схеми се прилагат за първи път в софийското метро. Макар и отдавна възприети в другите метрополитени по света, до скоро нужда от тях в София нямаше заради простотата на системата. След разширенията към Летището и Бизнес парка, обаче, подобни схеми станаха наложителни. Важно е да се отбележи, че тяхната функция е допълваща, а не основна за ориентацията. Те не могат да бъдат единствен източник на информация за метросистемата, а представляват гаранция против объркване на пътници, особено на станции със странични перони. За цялостна информация служат географските схеми разположени в метровлаковете и на метростанциите.

barcelona-budapestСхеми за указване на направлението в Барселона и Будапеща
Източник: pinterest.com и bkk.hu

london-parisСхеми за указване на направлението в Лондон и Париж
Източник: wikipedia и discoverfrance.net

Това е експеримент!

Схемите, които разработихме ще бъдат експериментално въведени в 2 влака, както и на метростанция Младост 1. Целта е да се провери реакцията на пътниците, както и да се събере максимално голям брой оценки. За нас е важно всеки, който има възможност да изрази мнение, да го направи като съобщение на нашата фейсбук страница или на e-mail: info@spasisofia.orgСъздадохме и анкета с фокусни въпроси. Ще се радваме, ако отделите няколко минути, за да ни кажете какво и колко харесвате от новите схеми. Можете да намерите анкетата тук: https://goo.gl/VDAGbW.

Това е начинът както да подобрим сегашното ни предложение, така и да докажем на Метрополитен, че системата има нужда от цялостна концепция за визуалната информация. Реализирайки успешно този проект в метрото, ще се отворят огромни възможности за промяна на схемите и информацията и в наземния транспорт, за да може най-сетне София да влезе в крак с останалите европейски, а и не само, столици.

Благодарим Ви!

В края на тази малко дълга статия, сметнахме за нужно да благодарим специално на всеки един от вас, харесал нашата фейсбук страница и подкрепящ нашата инициатива. Благодарение на Вашата подкрепа ние имаме самочувствието да продължаваме напред в исканията ни за по-иновативен, качествен, модерен, зелен, удобен и безопасен град! Надяваме се Вие да ставате все повече, а резултатите от нашата дейност ежедневно да подобряват живота на всеки софиянец и гост на столицата.

Източник: http://spasisofia.org;  Aвтор: Гергин Борисов. Той е един от инициаторите на ГИИ "Спаси метрото" и ГИИ "Спаси София", както и техен администратор. Гергин Борисов е завършил информационни технологии в УниБИТ – София. Занимава се с проблемите на градската среда от 2001 г. Активен защитник на идеята метрото да е не просто форма на градски транспорт, но и инструмент в развитието на града.