Защо се бави изграждането на фериботна връзка между Русе и Гюргево?

река дунав, фериботна линия русе гюргево
Снимка: Явор Мичев

От години Русе се сблъсква с интензивен трафик и дълги опашки от тежкотоварни камиони в района на граничен пункт “Дунав мост”. Вече дълго време се обсъжда възможността за изграждане на фериботна връзка между Русе и Гюргево, която да облекчи движението в района.

С настъпването на летния сезон се очаква увеличаване на потока от румънски туристи, а транзитно преминаващите тежкотоварни камиони са хиляди. Всички се надяват скоро да започне основният ремонт на съоръжението.

Фериботната площадка на територията на Русе е завършена, но все още не функционира. Причината за това е, че Румъния е закрила контролния пункт към фериботното пристанище в Гюргево, обясни областният управител на Русе, Драгомир Драганов.

Потъна кораб в Черно море, трима членове на екипажа са в неизвестност

“Техният Министерски съвет е започнал процедура за узаконяване на контролния пункт. Има избран изпълнител за превоза както от българска, така и от румънска страна,” добави той.

Ивайло Башалов, изпълняващ длъжността директор на пристанище Русе, потвърди, че терминалът в Русе е готов от почти две години и разполага с необходимата инфраструктура.

“Единствено остава да се назначи персонал. Възможностите на фериботна връзка са около 240 товарни автомобила. Преходът между двата бряга е около два часа. Фериботната връзка ще бъде само за тежкотоварни автомобили,” каза той пред БНТ.

Очаква се през юли да започне и дългоочакваният основен ремонт на “Дунав мост”.

“Тази година “Дунав мост” отбелязва 70 години от своето пускане. През него ежедневно преминават над 3000 автомобила в двете посоки. Основният ремонт би затруднил движението в едната посока. Затова усилията на областната управа са насочени към пускането на фериботната линия.

Утре ще се проведе среща с АПИ и Министерството на транспорта, които ще посочат изпълнителя на ремонта и ще изготвят график за неговото извършване. В срещата ще участват и представители на румънските институции.

Междувременно, до 31 май продължава реорганизацията на движението по “Дунав мост” поради спешен ремонт.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…