Затварят движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Гоце Делчев“ и ул. „Житница“

Нова организация на движение се въвежда заради строежа на третата линия на метрото от 9 март. Затварят Попа. На 31 юли ще е готово разширението до “Хладилника“.
Заради строителството на третия лъч на метрото от 9 март се измества трасето на тролейбуси с номера 2 и 9 от бул. "България" по ул. "Григор Начевич".
 
От 16 март трамвай номер 6 ще се движи от Петте кьошета, вместо в посока "Лозенец", до последната спирка на трамвай 1 в кв. "Иван Вазов". Това се налага, защото трябва през тунела да бъде пуснато автомобилното движение, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова. 
 
След 20-ти март започва   . Това са трите станции, при чието строителство ще има цялостно затваряне на движението, каза кметът
 
На тези места – в началото и края на бул. "Патриарх Евтимий", както и на пазара "Красно село", се предвижда изграждането на три метростанции.
 
Двупосочно ще се извършва движението по бул. "Васил Левски" и в тунела под НДК. 
 
Затварянето в района на "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски" при кино "Одеон" ще продължи 1 г. и 4 месеца. 
 
За това време ще бъдат изградени стените и покривните плочи на станциите. Отдолу ще продължи работата по останалите конструкции. Това е максимално съкратения срок, обясни директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.
 
По станцията в "Красно село" ще се работи на части. Единствено ул. "Житница" ще бъде затворена за по-дълго време, бул. "Гоце Делчев" ще бъде отворен още през тази есен. Бул. "Цар Борис Трети" няма да бъде затварян по време на цялото строителство, а само частично стесняван, каза още директорът на "Метрополитен". 
 
Строежът на трета линия на метрото стартира миналия месец. Първите 7 метростанции от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село" трябва да са готови в средата на 2019 г.
 
При "Хладилника"
 
В момента се завършват конструкциите на метростанция "Витоша", изграждат се релсовите пътища, архитектурното оформление на станцията, завършват се конструкциите на подлезните части, поставя се оборудване – ескалатори, асансьори, кабелни мрежи, отбеляза столичният кмет. 
 
В района на отсечката между бул. "Вапцаров", ул. "Сребърна", ул. "Х. Ибсен", ул. "Филип Кутев" попадат общо над 120 жилищни блока и над 50 търговски и офис сгради. По думите на Фандъкова с пускането на новия участък се очаква още над 20 хиляди души дневно да използват метрото.
 
Строителството на отсечката започна през август 2014 г. и включва трасе с дължина 1,3 км и една метростанция – "Витоша" с общо шест изхода. Стойността на участъка е 11 млн. евро, включен в програмния период 2014-2020 г. на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". 
Източник: БГНЕС
ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]

Автомобилен транспорт

Руска тройка на върха

Днешната, втора част от маратонския етап би могла да компенсира онези, които са били предпазливи вчера, през първата част. Освен удоволствието от преминаването на пясъчните, а след това и на […]

Автомобилен транспорт

DAKAR 2021 – второ действие

Равносметка на останалите в надпреварата след „ходенето по мъките“ от предишните 6 дни: в Етап 7, Хаил – Сакака, днес потеглиха 88 мотоциклетисти (96 стартираха в Етап 1), 14 (16) […]