Затварят движението по бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Гоце Делчев” и ул. “Житница”

Нова организация на движение се въвежда заради строежа на третата линия на метрото от 9 март. Затварят Попа. На 31 юли ще е готово разширението до “Хладилника“.
Заради строителството на третия лъч на метрото от 9 март се измества трасето на тролейбуси с номера 2 и 9 от бул. "България" по ул. "Григор Начевич".
 
От 16 март трамвай номер 6 ще се движи от Петте кьошета, вместо в посока "Лозенец", до последната спирка на трамвай 1 в кв. "Иван Вазов". Това се налага, защото трябва през тунела да бъде пуснато автомобилното движение, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова. 
 
След 20-ти март започва   . Това са трите станции, при чието строителство ще има цялостно затваряне на движението, каза кметът
 
На тези места – в началото и края на бул. "Патриарх Евтимий", както и на пазара "Красно село", се предвижда изграждането на три метростанции.
 
Двупосочно ще се извършва движението по бул. "Васил Левски" и в тунела под НДК. 
 
Затварянето в района на "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски" при кино "Одеон" ще продължи 1 г. и 4 месеца. 
 
За това време ще бъдат изградени стените и покривните плочи на станциите. Отдолу ще продължи работата по останалите конструкции. Това е максимално съкратения срок, обясни директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.
 
По станцията в "Красно село" ще се работи на части. Единствено ул. "Житница" ще бъде затворена за по-дълго време, бул. "Гоце Делчев" ще бъде отворен още през тази есен. Бул. "Цар Борис Трети" няма да бъде затварян по време на цялото строителство, а само частично стесняван, каза още директорът на "Метрополитен". 
 
Строежът на трета линия на метрото стартира миналия месец. Първите 7 метростанции от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село" трябва да са готови в средата на 2019 г.
 
При "Хладилника"
 
В момента се завършват конструкциите на метростанция "Витоша", изграждат се релсовите пътища, архитектурното оформление на станцията, завършват се конструкциите на подлезните части, поставя се оборудване – ескалатори, асансьори, кабелни мрежи, отбеляза столичният кмет. 
 
В района на отсечката между бул. "Вапцаров", ул. "Сребърна", ул. "Х. Ибсен", ул. "Филип Кутев" попадат общо над 120 жилищни блока и над 50 търговски и офис сгради. По думите на Фандъкова с пускането на новия участък се очаква още над 20 хиляди души дневно да използват метрото.
 
Строителството на отсечката започна през август 2014 г. и включва трасе с дължина 1,3 км и една метростанция – "Витоша" с общо шест изхода. Стойността на участъка е 11 млн. евро, включен в програмния период 2014-2020 г. на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". 
Източник: БГНЕС