„Зелената зона“ в квартал „Гоце Делчев“ пред провал

Снимка: Камен Радованов

Жителите на кв. “Гоце Делчев” масово скочиха срещу планираното въвеждане на зелена зона в квартала на проведеното обществено обсъждане, което се проведе в салона на 104-то СОУ. Залата се оказа тясна за над 150 човека, които искаха да изразят своето мнение пред екипа на кмета Димитър Божилов.

При представянето на проекта кмета Божилов обясни, че в квартала има регистрирани 5601 автомобила, а с въвеждането на зелена зона и еднопосочна организация на движението ще бъдат осигурени 5000 паркоместа. Според него въвеждането на зелена зона в кварталите „Иван Вазов“ и „Лозенец“ е намалила натоварването на трафика и е улеснила паркирането. Божилов не представи нито икономически анализ, нито оценка на въздействието на въвеждането на зоната, което провокира голяма част от присъстващите да му опонират, че за разлика от споменатите квартали, в „Гоце Делчев“ проблемът с паркирането не е през деня, а вечер и зелената зона ще се използва само за събиране на пари.

“Бомбата със закъснител не е в самата зона, а в предложената схема на организация на движението “, обясни инж. Михаил Рангелов, който освен главен редактор на Транспортал е и докторант по технология и управление на транспорта във ВТУ „Тодор Каблешков“. Той даде пример, че с въвеждането на еднопосочно движение в участъка около ул. „Кирил Тулешков“ 12 блока, училище и детска градина ще имат само 1 вход откъм и без това натоварената улица „Костенски водопад“. „Това ще доведе до гигантско задръстване в пиковите часове, което ще блокира не само квартала, но и основни пътни артерии като булевардите „Гоце Делчев“ и „Тодор Каблешков“, обясни на присъстващите той.

Констатацията на всички присъстващи бе, че паркоместата в квартала са недостатъчно и въвеждането на зона не би решило проблема, а би го задълбочило. Според тях общината първо трябва да направи стъпки за осигуряване на повече паркоместа чрез изграждане на общински паркинги и чак след това да се пристъпва към въвеждане на зона.  

Според информация на „Транспортал“ проектът за зелена зона в кв. „Гоце Делчев“ няма шансове да мине при гласуване в Столичния Общински съвет. „Всички 9 съветници от „БСП за България“ са твърдо против въвеждането на този проект, коментира пред „Транспортал“ Борис Цветков от Националния съвет на партията, който присъства на обсъждането. Според него подобни са нагласите и при колегите им от „Възраждане“, с които той е разговарял.

По информация на Транспортал в понеделник се е състояла среща на организацията на ГЕРБ в район „Триадица“ с общинските съветници от ГЕРБ, на която не е имало нито едно предложение за подкрепа на зелената зона, като най-вероятно втората по големина група в СОС също ще бъде против проекта.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…