Жителите на Белица скочиха срещу затварянето на жп гарата, кметът Р. Ревански: Решението на БДЖ е безумно

Жителите на Белица и околните села стартираха онлайн петиция против плановете на БДЖ за закриване на гарата в града, което се очаква да стане идния месец. Предстоящата реформа на железницата предизвика истинска тревога у жителите на планинската община, тъй като по-голямата част от населението в района разчита именно на този превоз.

В община Белица до момента все още няма официална информация за предстоящите планове на БДЖ , но въпросът вече е коментиран от общинския кмет Радослав Ревански и кметовете по населените места в общината.

"Категорично съм против закриване на гарата. При мен идваха кметовете по населените места в общината, които бяха доста разтревожени от новината. Това решение според мен е безумно и ние ще направим всичко възможно да се възпротивим. Ако БДЖ осъществи плановете си, това ще създаде много проблеми на местното население. Освен закриването на няколкото работни места, ще има проблеми и с придвижването на хората. Това е най-евтиният за тях транспорт и е основното средство за придвижване на хиляди хора от общината. Колегите ми кметове споделиха, че хората са готови и на протест в района на гарата заради това безумно решение", каза кметът на Белица Радослав Ревански.

Той сподели още, че лично ще се подпише в петицията: "Не знам кой е инициатор, но бих се подписал в петицията. Отново повтарям: Категорично съм против тази стъпка. Като кмет на община, се обръщам към министъра на транспорта и премиера с молба да спрат тази реформа", допълни градоначалникът.

На жп гара Белица работят осем души персонал, които ще бъдат съкратени или разпределени на други места, ако БДЖ осъществи плановете си. Тя е една от най-оживените гари по цялата линия на теснолинейката и обслужва хиляди пътници месечно. След закриването й най-близките жп гари, където хората могат да получат актуална информация за разписанията на влаковете , закъснения и пр., ще останат тези в Разлог и Якоруда, където все още има функциониращи каси и информация. Всички междинни гари на теснолинейката – Гулийна баня, Генерал Ковачев, Да-гоново, Юруково, много отдавна са превърнати само в спирки и са със закрити каси и без персонал, а сградите вече са се превърнали в руини, опасни за хората.

Закриването на поредната гара и превръщането й само в спирка ще доведе до промяна в разписанието на влаковете , което към момента е много удобно за работещите в Разлог и Банско.

В момента по разписанието за 2016 г. по линията Септември – Добринище два от влаковете правят среща именно на гара Белица. Ако тя бъде закрита, тези два влака няма да могат да се срещат там, тъй като ще бъдат премахнати отклонител-ните коловози.

Другото, което притеснява хората, е, че заради дългото разстояние на междугарието Якоруда – Разлог, маршрут, който теснолинейката изминава за около час и при евентуално закъснение само на един влак , това би довело до много голямо закъснение и на останалите пътуващи по линията, а така ще се създаде истински хаос и главоболия на хората, които разчитат на железницата.

Това е поредната петиция, която стартира в защита на единствената теснолинейка в България. Миналата година петиция „Да спасим последната българска теснолинейка от закриване" обедини хиляди хора, след като железницата беше застрашена от закриване изцяло. Тогава от Министерството на транспорта увериха, че в плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления на "Холдинг БДЖ " ЕАД и "БДЖ Пътнически превози" ЕООД не е включено закриването или спиране на влаковото движение по теснолинейна-та железопътна линия Септември – Добринище.

Източник : www.crossdisplay.bg