Жп заводът в Септември предлага супервагони на БДЖ

Железопътният завод в Септември е готов да предложи супермодерни вагони на БДЖ, произведени изцяло в България. Това заяви главният изпълнителен директор на предприятието инж. Емил Йончев пред OFFNews.

"Според нас би било много по-разумно БДЖ да купуват интерсити влакове с локомотив и вагони вместо цели пуш-пул влакове, които се оказват твърде неефективни при авария. Затова ще предложим на компанията модерно решение с вагони тип Z1 по спецификация на италианската компания AnsaldoBreda (Hitachi Rail Italy)", заяви Йончев.

Той посочи, че предлаганите превозни средства ще могат да се движат със скорост до 200 километра в час.

Според изпълнителния директор на жп завода в Септември вариантът да се купят локомотиви с вагони излиза двойно по-евтино, отколкото целите влакове. 

"Локомотивите на "Сименс" са по 4-5 млн. евро, а вагоните на западните производители са по около 2 млн. евро. Така цената на един цял влак би била около 20 млн. евро. Съвсем отделен въпрос е, че ние ще можем да произведем вагони Z1 значително по-евтино, в случай че БДЖ изберат такова технологично решение за модернизацията на подвижния си състав", каза Йончев.

Жп заводът в Септември е един от шестте лицензирани производители на колооси в Европа. В предприятието работят 860 души, а над 90 процента от продукцията отива за износ.

 

Източник : www.offnews.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…