75-годишнината на летище Балчик събра спомени и оптимизъм

75-годишнината на летището в Балчик събра в събота много пилоти , бивши служители, граждани. Бившият пилот Иван Апостолов откри тържеството с думите: „Ние оставихме задълженията си към родители и деца, но не оставихме задълженията си към Родината." Кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев посочи, че на „празника ни събира не бетона на пистата, а силният боен дух". Според него, това е било най-тежкото, най-мъжкото летище . „Днес имаме ясна задача – да пренесем този силен български дух в следващите поколения, за да я има България" -добави ген. Радев.

О.р. подп. Румен Петков, командир на авиобаза Балчик от 1998 г. до 2003 г. , припомни, че това е било времето, когато базата е била определена за закриване. „Но реално тя не се закри и все още е действаща.Тук трябва да благодаря на хората, с които съм работил, на целия състав, който вложи достатъчно жар и старание да докаже на нашето командване, че базата е необходима за бъдещето на ВВС и за отбраната на България" – добави той.

В момента летище Балчик се води елемент от инфраструктурата на летище София . Военните поддържат съвсем малък район. Пистата е действаща, сертифици-

рана е. Тя се ползва за малки граждански полети, но и за полети на ВВС при мероприятия като военните стрелби в Шабла и др. В момента летището в Балчик се обслужва от 3-ма души, а преди години тук е имало над хиляда. Трима пилоти -ветерани Никола Славов, Стефан Петков, Петър Гочев вдигнаха във въздуха по време на тържеството самолет „Сирус CP", собственост на „Албена"АД.

Командващият базата Иван Тодоров каза, че очаква след пет години събирането за 80-годишнина-та да е на функциониращо летище .

До 15 октомври ще бъде открит и възтановеният паметник на МИГ 21, който е в района на летищего.

Източник : www.crossdisplay.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…