Авиовръзка свързва Варна и Доха

Водят се преговори за директна самолетна връзка между столицата на Катар – Доха, и черноморската ни столица Варна. Авиолинията може да заработи от следващия летен сезон.

В момента Катар е своеобразна строителна площадка в подготовката на страната за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година. А това открива широки възможности пред българските компании и специалисти за участие в тези мащабни инфраструктурни проекти.

В страната няма ж.п. линии, шосетата са 2 500 км, от които половината асфалтирани. Страната се обслужва от две пристанища – Доха и Ум Саид, които могат да обслужват и океански кораби. В столицата има голямо международно летище. Летището Doha International се намира в близост до Доха и е едно от най-натоварените в Катар. Летището има два терминала и се използва както от най-големите превозвачи,така и от нискотарифните авиокомпании за вътрешни, международни и трансконтинентални полети. Националният превозвач Qatar Airways е една от малкото 5-звездни авиокомпании и е сред най-бързо развиващите се в областта.

Доха е столицата на емирство Катар с население от 339 847 жители. Около 80% от населението на страната живее в Доха. Градът е най-големият в Катар и е разположен на Персийския залив.

Емирите на Катар използват приходите от нефтодобива и в средата на миналия век почти целият град е разрушен и застроен наново с нови модерни сгради. От 1971 г. Доха е столица на вече независимата държава Катар. През 1973 година в града е основан Катарският университет.

Катар е емирство в Близкия Изток. Намира се на малкия полуостров Катар, на североизточния бряг на по-големия Арабски полуостров. Граничи със Саудитска Арабия на юг, а от другите страни е обграден от Персийския залив. Емирството Катар заема едноименния малък полуостров, дълбоко (на 160 км) вдаден в Персийския залив. Територията му представлява суха камениста пустиня с особено големи запаси от природен газ и редки оазиси. Климатът е тропически – горещ и сух. Валежите са много оскъдни – под 100 мм годишно, и падат предимно през зимата, когато има силни бури. В страната няма достатъчно течащи води. Прясна вода се добива от подземни води, но Катар разчита основно на обезсоляващите инсталации, които преработват морската вода в сладка вода за пиене.

Сунитския ислям е преобладаващата религия. Повечето граждани практикуват уахабизма. Чуждите граждани са свободни да се присъединят с религии, различни от исляма. През март 2008 г. Римокатолическата църква била осветена в Доха.

В основата на икономиката са добивът и преработката на нефт и природен газ. Нефтените запаси се оценяват на около 16 млрд. барела. Със сегашния темп на производство запасите ще стигнат за идните 23 години. Годишният добив осигурява над 60% от БВП и 70% от държавните приходи. Около 85% от добива е предназначен за износ. Катар е разположен върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Запасите от тази суровина надхвърлят 25.5 трилиона куб. м, което представлява повече от 5% от световните запаси. По този показател страната се нарежда на трето място в света след Русия и Иран. През изминалите години Катар привлече значителни чуждестранни инвестиции за развитие на залежите с газ, като целта е Катар да се превърне в най-големия износител на втечнен природен газ.

Катар е важен финансов център, в който функционират 14 банки, в т.ч. 10 чуждестранни. Основен проблем за страната е недостигът на работна сила, от която само около 20% е от коренното население. Катар инвестира милиарди долари в строителството и развитието на инфраструктурата.

Арабският език е официалният език на Катар. Английският е широко разпространен. На фона на мултикултурната разновидност в страната, много други езици са също говорими, включително френски, хинди, урду, тамилски и тагалог.

Националния празник на Катар се празнува всеки 18 декември и е денят, който празнуват своята национална идентичност и история. На този ден израз на обич и благодарност са предадени на хората от Катар, които са сътрудничили в знак на солидарност и обещали вярност и послушание към шейх Ясим бин Мохамед ал Тани като лидер през 1878 година.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…