“БДЖ-Товарни превози” с 30% загуби за 2014г.

Със 160 хил. тона са намалели превозените от БДЖ товари до 25 януари 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Това се оплакаха разтревожени служители на "БДЖ – Товарни превози", тъй като спадът е над 30%. В същото време товарооборотът на частните жп превозвачи е скочил пропорционално, пише "Стандарт". Освен това има сигнали, според които служители на държавната компания източват тонове нафта от локомотивите. Това принуди министъра на транспорта Ивайло Московски да разпореди незабавна проверка на сигнал за кражба на нафта.
През 2014 г. парите за ремонти в "БДЖ – Пътнически превози" са били едва 10 млн. лв., които са крайно недостатъчни, отчита изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. Въпреки това по-голямата част от тях са отишли за погасяване на задължения на дружеството, обяснява той. Без реформа няма бъдеще за БДЖ, категоричен е Владимиров и допълва, че стратегията за спасение, която ще бъде готова през февруари, ще съдържа както мерки за погасяване на дълговете, така и инвестиции за закупуване на нови композиции.
До края на годината БДЖ ще обяви обществена поръчка за избор на доставчик на нови влакове, които ще бъдат изплащани с капиталов трансфер от държавата в течение на 7 години, обяснява Владимиров.
 
Източник: Novini.bg