Директна жп линия София – Будапеща?

Националният железопътен превозвач води преговори с румънските и унгарските железници за отварянето на директна жп линия от София за Будащепа през мост „Нова Европа“. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" инж. Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Очакванията ни са международният влак по този маршрут да бъде включен в графика за движение за 2014 г./2015 г. Така ще възстановим връзката с Централна и Западна Европа. В БДЖ вече има постъпили няколко искания за превоз на товари и по тази тема също текат разговори, каза инж. Антон Гинев.
 
Железопътната линия Видин-София е разположенa по протежение на стратегическия TEN-T приоритетен проект 22. Това е железопътната ос Атина—София—Будапеща—Виена—Прага—Нюрнберг/Дрезден, Общоевропейски транспортен коридор IV и Товарен железопътен коридор „Orient“. Изграждането на моста „Нова Европа“ е предпоставка за увеличение на железопътния трафик. За да посрещнем прогнозния трафик е необходимо да предприемем стъпки за модернизация на железопътната линия Видин-София, което означава да постигнем по-високи скорости и да отговорим на изискванията за извършване на товарни превози. 
 
В инвестиционния проект, по който работи Национална компания Железопътна инфраструктура „Модернизация на железопътната линия Видин-София”, финансиран по ОП „Транспорт“ е заложено изцяло ново изграждане на почти цялата част от настоящата железопътна линия. Поради тази причина индикативните стойности за неговата реализация са много високи. Към момента НКЖИ работят по оптимизиране на стойностите и разделянето му на няколко отсечки, които поетапно да бъдат изпълнявани. Очакваме първа да стартира изпълнението на участъка Видин – Медковец. 
 
Целта е след завършването на цялата линия, да предложим железопътна услуга с високо качество на българските и чуждестранни пътници и осигуряване на вътрешния и международния товарен жп трафик. Реализацията на този проект ще допринесе за намаляване времето за пътуване с влак и естествено, за увеличаване конкурентоспособността на железопътния транспорт, каза инж. Антон Гинев.
 
Източник: Focus-news.net

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…