Електронни табла предупреждават за тапи в София

Електронно табло предупреждава за тапи и затворени за ремонт улици в София. То е на кръстовището на булевардите „България” и „Тодор Каблешков”. Заради строителството на третия лъч на метрото по бул. „България” има сериозни затруднения за трафика.

„Таблото е експериментално и е по проекта за интелигентно управление на трафика. Поставено е преди 1 г., но отскоро дава информация за ремонтите в града, която да предупреждава шофьорите”, обясни столичният зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов, който отговаря и за транспорта.

Общината планира да купи още 6 табла. Те ще бъдат поставени на ключови кръстовища и булеварди като „Ботевградско шосе” и „Тодор Александров”. Идеята е по тях да върви информация не само за затворените за ремонт улици, но и за местата, на които има задръствания.

През зимата пък те ще уведомяват шофьорите за трасетата със заледени участъци. Цената на едно такова табло е около 40 хил. лв., пише в. „24 часа”.

Информация за промени в маршрутите на градския транспорт заради улични ремонти дават и 1000 електронни табла по спирките.

Източник : www.economic.bg