Георги Гвоздейков: 89 локомотива на български превозвачи ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение

Георги Гвоздейков

Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Внедряването на системата ERTMS във влаковете е важна крачка, за да гарантираме по-голяма безопасност на жп транспорта. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при откриването на международен българо-турски бизнес форум в железопътния сектор, който събра днес в София над 50 железопътни компании от България и Турция.

Георги Гвоздейков подчерта отново важността на подобряването на железопътната свързаност между България и Турция. Той припомни, че българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейския съюз и това води до забавяне на веригите на доставки и до допълнителни разходи за бизнеса. “Затова работим активно за изграждането на втори железопътен преход между двете държави, който да поеме част от трафика по това направление”, посочи транспортният министър. В момента се извършва прединвестиционно проучване за новия граничен жп преход Ямбол – Елхово – Лесово, така че и този проект вече е в ход.

В двустранната среща взеха участие над 50 жп компании, които бяха приветствани от организатора и председател на Клъстер “Зелен транспорт” Мартин Янев. Специален гост на събитието бе генералният директор на световната спедиторска оргнизация FIATA д-р Иван Петров.