Кабинетът даде 40-те милиона на БДЖ

Министерски съвет одобри отпускането на 40 милиона лева допълнително на „БДЖ – Пътнически превози“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Средствата се осигуряват от централния бюджет и са предназначени за обезпечаване на обществени превозни услуги и да се осигурят нормални условия за пътуване. 
 
Допълнителните пари ще позволят на БДЖ да възстанови част от спрените този месец влакове. 
 
Заради по-малкото пари, които държавната железница получи през тази година – вместо 180 млн., 140 млн., трябваше да бъдат съкратени 5 милиона влак/километра или това са около 140 влака. От 12 януари бяха спрени 38 влака, а маршрутите на други 10 бяха съкратени. От 1 февруари трябваше да спрат още 90 композиции. 
 
След серия от протести в различни части на страната, в края на миналата седмица 
транспортният министър Ивайло Московски и финансовият министър Владислав Горанов се договориха необходимите 40 милиона лева да бъдат отпуснати на БДЖ от държавния бюджет. 
 
Така повече влакове няма да бъдат спирани, а решението за вече спрените композиции бе преразгледано и повечето от тях ще бъдат възстановени от 1 февруари. 
 
Същевременно председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев обяви, че синдикатът прекратява на този етап протестните действия, съобщи "Фокус". 
Източник: Фокус
Градски транспорт

Граждани проплакаха: Поражения и в жилищата край метрото в „Хаджи Димитър“

 Редактор: Ралица БратановаP Три дни след като метрото в района на „Хаджи Димитър“ спря, а релсите се надигнаха наши зрители сигнализираха – започват същите процеси и в близките до проблемната метростанция жилищни блокове.  […]

Автомобилен транспорт

ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО – ИНОЕЪР И ИНОВАТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

На 14.01.21г. се състоя изложение на превозни средства по повод 120-годишнината на градския транспорт в София. Наред с разказите за транспорта от миналото, публиката се запозна и с планираните иновации […]

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]