Лошо време, свлачища и потопи тормозят БДЖ

В началото на март бе повреден мостът над р. Струмешница по линията Генерал Тодоров – Петрич.
 
Свлачища, снегове и наводнения спряха трафика 13 пъти само за миналия месец по жп линиите в страната, сочи информация от железниците.
 
Черен за железницата се оказаха 6 и 7 март. Тогава лошото време повреди контактната мрежа, а на релсите паднаха дървета, големи камъни и дори електрически стълб. Прекъснато бе движението между Пазарджик – Стамболийски, Тулово – Змейово, Велинград – Цветино, Разлог – Белица, Якоруда – Аврамово и Цветино – Аврамово В тези участъци има паднали скални маси и паднал електрически стълб върху железния път.
На 6 март по обяд в района на спирка Цепина дерайлира локомотивът на пътническия влак от Добринище за Септември. Причината за произшествието бе  
удар в скала, паднала върху железопътната линия.
Ден по-късно заради снежни преспи не се движеха и влаковете в отсечката Мост-Книжовник, която е част от линията Димитровград-Подкова. Заради лошото време трафикът между Велинград и Добринище бе възстановен чак на 13 март. Заради нанесените големи щети по трасето на теснолинейката до края на април влаковете са с променено разписание.
 
Инцидент с паднала скала става и на 9 март, когато локомотивът на бърз влак от Варна за София е ударен в движение от скала между гарите Мездра-юг и Зверино. Вследствие машината излиза от релсите с едната си колоос. Същият ден заради подкопаване на устоите на моста от придошлата река Струмешница е спряно движението между гарите Генерал Тодоров и Петрич.
 
На следващия ден електрическата мотриса на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора се удря в паднала скала на релсите между гарите Плачковци и Кръстец и излиза от линията. На 16 март по същата причина рано сутринта е прекъснато движението в същия участък. На 14 март паднали скали спират трафика между Разменна и Храбърско и по този начин става невъзможно пътуването между София и Перник през Волуяк.
 
3 дни по-късно дизеловата мотриса „Дезиро”, пътуваща от Троян за Левски, се удря в паднала на линията скала в участъка между спирките Абланица и Хлевене.
По данни на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) 10 отсечки от няколко важни линии
са рискови заради свлачища
4 от тях са разположени по протежение на линията  Русе – Горна Оряховица – Дъбово. Едно от активните свлачища е в междугарието Плачковци – Кръстец, други са между Кръстец – Радунци, Самоводене – Велико Търново, а последното заплашва гара Плачковци.
По линията София – Мездра – Горна Оряховица – Варна най-застрашен е участъкът между гарите Зверино и Мездра-юг. Откъм Видин рискови са участъците от Димово до Срацимир и от Срацимир до Видбол, уточняват от НКЖИ. По жп трасето между Троян и Свищов опасност от свлачища има по линията от Ловеч до Троян. Особено много са рисковете по теснолинейката Септември – Добринище, където са се активизирали свлачища в участъка от Варвара – Долене – Костандово.
От НКЖИ информират, че кантонерите наблюдават непрекъснато районите, където има най-голяма опасност от свлачища или срутища. За да се намалят рисковете, през повечето от тези участъци влаковете преминават с намалена скорост.
Източник: в.Монитор
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]