Магистрала “Хемус” – по-ниска скорост и по-евтино строителство

Проектната скорост на новия участък на магистрала "Хемус" ще бъде намалена от 140 на 120 км, което ще направи строителството й по-евтино. Това каза пред бТВ регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова каза, че търгът за първата отсечка от участъка до Плевен-Ловеч ще бъде пуснат през май. Тази отсечка е от Ябланица до Боаза. Тя вече е препроектирана за намалената скорост, като се спазва релефа на пътя, което прави строителството по-евтино. Разделителната ивица между двете платна няма да е 3, а 2 метра. Няма да се строят и два тунела, което спестява около 100 млн. лв. По протежението на целия участък до Плевен-Ловеч аварийната лента ще е по-тясна.

"Вече сме в готовност с изискванията за тол-система", каза Павлова.

Тя уточни, че тази система ще важи само за тежкотоварнтие автомобили, а не за леките коли. По малките пътища, по които няма транзитен трафик, няма да има винетка.

"Минаването през България ще бъде 50-60-70 лв., колкото е в Сърбия, а не 10 лв.", каза Павлова.

Тол-системата ще бъде въведена до година и половина.

Електронната винетка ще важи 12 месеца. Ако е закупена през май, тя ще важи до май, а не до края на годината, както е сега.

Източник : www.clubz.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…